Friday , May 31 2024

UPDATE: Reportaj Sky News. Unul dintre falsii traficanti de arme a fost retinut

UPDATE: Unul dintre cei bărbaţi care apar în reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România, Atilla Csaba Pantics, a fost reţinut joi seară de procurorii DIICOT, pentru complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Atilla Csaba Pantics a fost reţinut, joi seară, de procurorii DIICOT pentru constituire de grup infracţional organizat, comunicarea de informaţii false dacă periclitează siguranţă naţională şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a anunţat avocatul acestuia, Marcel Vrabie.
Atilla Csaba Pantics ar urma să fie prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, potrivit apărătorului său.
Avocatul Marcel Vrabie a mai spus că şi ceilalţi doi suspecţi puşi sub urmărire penală, Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News şi Levente Pantics, vor fi, cel mai probabil, reţinuţi de procurori, transmite Realitatea TV.
Procurorii antimafia au început urmărirea penală împotriva celor trei cetățeni români implicați în filmarea reportajul Sky News despre traficul de arme din România. DIICOT susține că reportajul a fost înscenat cu ajutorul celor trei cetățeni români.
sky traficanti

Cei trei – „intermediarul” și cei doi amici care ar fi jucat rolul „traficanților” – sunt acuzați de complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, Levente Pantics şi Atilla Pantics au fost puşi sub urmărire penală pentru complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, au declarat surse judiciare pentru News.ro.
Cei trei bărbaţi, care apar în imaginile filmate de echipa jurnalistului britanic Stuart Ramsay, au revenit, joi, la DIICOT, pentru a da noi declaraţii, după ce au fost audiaţi mai multe ore şi miercuri, când au fost aduşi în urma unor percheziţii.
Ancheta ar putea fi extinsă şi în cazul jurnaliştilor britanici de la Sky News care au realizat reportajul.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că, cel mai probabil, în dosar se vor face cercetări şi pentru infracţiuni contra securităţii naţionale.
Procurorii DIICOT au făcut miercuri percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud şi au adus la audieri patru bărbaţi care apar în reportajului difuzat de Sky News. După mai multe ore de audieri, cei patru bărbaţi au fost lăsaţi să plece de la DIICOT, în noaptea de miercuri spre joi. Proprietarul automobilului care apare în materialul Sky News şi tatăl acestuia au declarat, la ieşirea din DIICOT, că nu s-au luat măsuri preventive în cazul lor. Tatăl proprietarului maşinii a precizat că, în opinia sa, cei care au orchestrat documentarul „au făcut o glumă foarte proastă”.
Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de „actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive.
Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea României şi au dat o ştire care „a căzut ca o bombă peste toată Europa” dintr-un material filmat în 31 iulie.
Aurelian Mihai Szanto a mai declarat că el şi ceilalţi români care au fost filmaţi au primit de la jurnaliştii britanici câteva mii de euro, fără să precizeze suma. Szanto a mai spus că, în timpul realizării reportajului, consilierul în armament al lui Stuart Ramsay i-a spus că vrea ca şi el să apară în filmare. „Mi s-a spus: “Dumneata nu mai stai în spatele camerei astăzi, te vrem în faţa camerei, îţi vor da cagulă, geacă şi şapcă, pentru a fi în mijlocul acţiunii”. Acest lucru l-a spus domnul Craig, care este consilierul personal în armament al domnului Stuart”, a precizat Szanto.
Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat joi că este inadmisibil modul în care a fost realizat reportajul Sky News privind traficul de arme în România, considerând că „nu poţi denigra o ţară fără să ai dovezi”. Prim-ministrul a spus că a cerut ca autorităţile române să ia poziţie faţă de reportajul Sky News întrucât este vorba de o denigrare a României.
„Domnul ambasador de la Londra a şi spus public iniţiativele pe care le-a avut (…) Eu am transmis că vreau să luăm poziţie pentru că cred că e inadmisibil să existe astfel de atitudini din partea unei prese care este liberă. Nu poţi să denigrezi o ţară fără să ai dovezi atunci când vii cu anumite afirmaţii”, a declarat, joi, la Sibiu, Dacian Cioloş.
Ofcom, instituţia de reglementare a audiovizualului în Marea Britanie, a transmis, joi, că a primit, în total, 12 reclamaţii în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România, pe care le va analiza cu atenţie înainte de a decide dacă va investiga cazul.
Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.
Jurnalistul Stuart Ramsay a scris, tot miercuri, pe Twitter, că informaţiile sunt reale şi a negat că ar fi vorba despre o înscenare, menţionând că au loc arestări şi că Guvernul este pus în dificultate. Ulterior, în cursul nopţii de miercuri spre joi, Ramsay a postat pe Twitter încă trei mesaje în care dă asigurări că materialul nu este regizat şi afirmă că în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazaţi apar numai membrii echipei de filmare, nu şi „intermediarul” din reportaj.
digi24.ro

Vezi si

Ministerul Educației majorează sumele asistenților de la examenele naționale, definitivat și titularizare

Ministerul Educaţiei propune majorarea cuantumului sumelor acordate asistenţilor care au şi atribuţii de scanare şi …