Thursday , May 2 2024

Producătorii de mezeluri, obligaţi să prezinte reţetele

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat că mâncăm mezeluri de o calitate îndoielnică din cauză că producătorii nu mai sunt obligaţi să prezinte reţeta. De asemenea, el a declarat că va introduce din nou această certificare.
“La cererea industriei, anul trecut s-a scos această obligativitate ca reţetele să fie avizate de Ministerul Agriculturii (…) Am pregătit actul normativ şi sperăm să fie gata cât mai repede pentru a introduce această certificare (…) Dacă astăzi eu merg şi spun că acest crenvurşti are prea mult şorici, el poate spune aşa scrie în reţetar. Ori, dacă am avea o reţetă martor aprobată, am putea lua măsuri”, a declarat Stelian Fuia.
Multe alimente existente pe piaţă respectă normele care ţin de gust şi de aspect, dar nu respectă normele care ţin de calitatea nutritivă a unui produs, fapt esenţial când vine vorba de mâncare. Aspectul e sesizat şi în raportul de activitate al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, conform căruia o mare parte dintre alimentele vândute în comerţ nu respectă normele de etichetare şi de conformitate impuse de legislaţia în vigoare.
De cele mai multe ori, spun autorităţile de la Protecţia Consumatorului, mezelurile conţin multă apă, conservanţi, carne de proastă calitate şi tot felul de resturi. Specialiştii ne avertizează să nu le consumăm în exces, deoarece pot cauza diferite tipuri de cancer şi pot duce şi la creşterea colesterolului. Din cauza produselor alimentare bogate în chimicale şi grăsimi “rele” bolile cardiovasculare şi obezitatea sunt tot mai des întâlnite în rândul populaţiei.
Cele mai dăunătoare alimente sunt cele care au un conţinut ridicat de slănină şi şorici, ingrediente pe care le găsim în majoritatea mezelurilor. Acestora li se adaugă ingrediente precum coloranţi, conservanţi, dar şi diferite E-uri precum nitratul de sodiu sau monoglutamatul de sodiu.

Vezi si

La Cernăuți, pentru prima dată în Ucraina, 16 militari vor fi îngropați într-o groapă comună

La Cernăuți, pentru prima dată în Ucraina de la declanșarea războiului, a fost amenajată o …

One comment

  1. John....Ion pentru voi....

    Pai acu vreo 4 ani, se tot vorbea de un laborator de analize pentru produsele alimentare care ar fi trebuit sa fie infiintat la Suceava unde sa fie testate toate produsele alimentare susceptibile a fi contrafacute.
    Si de atunci nu s-a mai auzit nimic de acest proiect….
    Oare de ce?