Wednesday , October 5 2022

Presedintele Turciei, Recep, Erdogan, a fost primit la Cotroceni

erdogan

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost primit miercuri la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannnis, la inceputul vizitei sale oficiale in Romania.
Cei doi presedinti vor avea convorbiri tete-a-tete, convorbiri oficiale si vor sustine o declaratie de presa comuna. De notat ca la ceremonia primirii la Cotroceni sotia presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Emine Erdogan, a purtat un hijab, acoperamant de cap traditional turcesc.
Reamintim ca Erdogan a initiat o campanie de intoarcere la valorile religioase in Turcia inca din timpul mandatelor sale de premier, inversand o tendinta de secularizare inceputa de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.
Erdogan a facut deseori apel la valorile traditionale, cerand femeilor turce sa poarte acoperamantul pentru cap si sa dea nastere cat mai multor copii.  Erdogan va participa miercuri si la un dineu oficial dat in cinstea sa de Klaus Iohannis, dupa care va avea convorbiri cu premierul Victor Ponta.
Este prima vizită a unui președinte turc în ultimii șapte ani. Erdogan se va vedea atât cu președintele român, cât și cu premierul, cu șefii celor două Camere și cu comunitatea turcă de aici, notează RFI România. Informațiile au venit de la președinția turcă, vizita fiind confirmată abia în după-amiaza zilei de marţi de președinția română. E vorba de o vizită importantă, oficială, președintele turc fiind însoțit de mai mulți miniștri, de parlamentari și de oameni de afaceri. România are un parteneriat strategic cu Turcia încă din 2011, un parteneriat nevalorificat, la fel ca cel cu Polonia.
Președintele turc este în ofensivă de șarm în Europa de Sud-Est. După ce a fost criticat în repetate rânduri pe plan european pentru că nu respectă drepturile democratice în Turcia, iar negocierile de aderare ale Turciei la Uniunea Europeană au rămas blocate ani la rând, acum trei state fac parte din acest miniturneu: Slovacia, Slovenia și România. Este ce apare scris pe site-ul președinției turce.
În declarația făcută pe aeroport, înainte de a pleca spre Ljubljana, Recep Tayip Erdogan a explicat că va discuta cu omologii din cele trei țări despre evenimentele din regiune, în special despre terenul câștigat de organizața Stat Islamic, probabil și despre conflictul din Ucraina. Cu atât mai important pentru România cu cât, dincolo de Rusia, cel mai important actor de la Marea Neagră este Turcia, care este însă, la fel ca România, membru NATO. Pe agendă, la loc de cinste vor fi și discuțiile despre actualul stadiu al negocierilor de aderare la UE. Toate cele trei, Slovacia, Slovenia și România sprijină procesul de aderare a Turciei. Recep Erdogan va cere, la fel ca cum a cerut în Slovacia și Slovenia, ca blocajele politice să fie lăsate deoparte în acest proces și să fie deschise imediat toate capitolele de negociere.
Președintele Erdogan intenționează ca vizita sa să aibă și o importantă componentă economică. Oamenii de afaceri vor fi aduși laolaltă în cadrul unor forumuri de business, iar liderul turc propune chiar ca Turcia să își unească forțele cu cele trei țări pentru investiții comune în state terțe.
 

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …