Thursday , September 29 2022
Breaking News

Ponta: Romania sprijina total si neconditionat Ucraina

ponta

Premierul Victor Ponta a reafirmat, luni, ca pozitia Romaniei fata de Ucraina este coordonata cu UE si SUA si tara noastra sprijina dreptul Ucrainei de a-si decide singura viitorul.
Dupa o intalnire cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, si cel al Apararii, Mircea Dusa, Ponta a reluat pozitia Romaniei fata de criza ucraineana.
“Reafirm ca Romania a fost coordonata, pozitiile sale, complet solidara cu ce s-a decis la nivelul UE, parteneriatului trans-atlantic, sprijinul total si neconditionat pentru integritatea Ucrainei, sustinerea sanctiunilor fata de Federatia Rusa, decizia de a cere ca sprijinul Federatiei Ruse pentru separatistii din estul Ucrainei sa inceteze pentru ca Ucraina sa-si poata decida viitorul parcurs”, a afirmat Ponta.
Intrebat daca este de acceasi opinie ca si cancelarul german Angela Merkel, care a declarat ca pentru Ucraina trebuie gasita o solutie care sa nu-l ofenseze pe presedintele rus, Vladimir Putin, Ponta s-a multumit sa reafirma pozitia Romaniei: “pozitia Romaniei este o pozitie stabilita la nivelul tuturor institutiilor, sprijin pentru integritatea Ucrainei. Imi exprim speranta ca discutiile care vor avea loc maine la Minsk sa duca la o solutie diplomatica in sensul dreptului suveran al Ucrainei sa mearga spre UE si o societate democratica”.
De asemenea, intrebat in legatura cu recenta vizita a vicepresedintelui rus, Dmitri Rogozin, in R.Moldova, si sprijinul acordat separatistilor din Transnistria, Ponta a admis ca “Rogozin este recunoscut pentru atitudinea provocatoare”, insa a continuat aratand ca romanii au “o obligatie fundamentala – sprijinul pentru Moldova in ceea ce priveste institutiile democratice, integrarea europeana”.
Sprijinul romanesc are “pentru populatia din Moldova un impact mult mai mare decat declaratiile spumoase dar care nu le-au folosit prea mult in ultimii 20 de ani”.
La randul sau, seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a dezvaluit ca a avut, duminica, o convorbire telefonica cu ministrul ucrainean de Externe.
“Pavlo Klimko m-a informat in legatura cu evolutiile din Ucraina, in special regiunile estice, concluziile vizitei cancelarului german la Kiev, perspectivele intalnirii de la Minsk din 26 august si posibilitatile care ar putea aparea cu privire la o solutionare pasnica”, a aratat Corlatean. (ziare.com)

Vezi si

Escortă româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client în Austria. Fata s-a înecat cu sânge și vomă

O tânără româncă a fost ucisă sâmbătă, 24 septembrie, în Austria. Ana Maria, despre care …