Saturday , April 27 2024

Ponta nu-l poate suspenda pe Băsescu, iar Antonescu nu ar vrea acum

Ameninţarea lui Victor Ponta cu începerea procedurii de suspendare a preşedintelui pare mai degrabă o reacţie precipitată şi emoţională, ca urmare a gravelor atacuri lansate la adresa sa de către Traian Băsescu. Motivul? PSD nu are coagulată în jurul său majoritatea necesară pentru a-şi duce la îndeplinire ameninţarea. Mai mult, şi PNL-ul se arată evaziv în declaraţia de susţinere a acestei iniţiative.
Care este procedura parlamentară?
Procedura de suspendare a şefului statului trebuie iniţiată de o treime din parlamentari. După ce Curtea Constituţională este sesizată cu privire la această acţiune, Parlamentul aprobă înfiinţarea unei comisii de anchetă care va întocmi un raport cu încălcările constituţionale ale preşedintelui. Raportul va fi trimis CCR, al cărei aviz este însă unul pur consultativ. În final, plenul reunit va trebui să voteze suspendarea, cu jumătate plus unu din voturi.
Astfel, în acest moment, PSD-ul poate cel mult să iniţieze procedura, care s-ar bloca însă, pentru că PDL,UDMR şi UNPR deţin majoritatea.
Antonescu ezită: l-ar suspenda pe Băsescu, dar nu acum
De altfel, se pare că acesta este şi motivul pentru care liderul PNL Crin Antonescu a fost evaziv când a venit vorba despre susţinerea demersului PSD.
“Problema iminentă a partidelor de Opoziţie este găsirea soluţiei pentru guvernarea  României. Dacă preşedintele se face obstacol, încalcă vreo prevedere constituţională şi e nevoie de suspendare ca să dăm această soluţie, suntem primii care o vor iniţia. Nu avem nicio ezitare”, a spus Antonescu.
Preşedintele liberalilor a adăugat totuşi că promulgarea unei Legii fruduloase constituie un motiv de suspendare, dar nu a rostit niciodată clar că va merge alături de PSD în acest demers, cel puţin nu acum.
De subliniat este şi faptul că Parlamentul poate iniţia suspendarea o singură dată într-o sesiune, ceea ce înseamnă că Opoziţia şi-ar pierde o armă importantă pe care ar putea să o folosească dacă Băsescu s-ar împotrivi să desemneze un premier al noii majorităţi parlamentare, formate după demiterea Cabinetului Boc.
PDL sare în apărarea lui Băsescu
Pe de altă parte, PDL, prin vocea lui Adriean Videanu, a ieşit cu o declaraţie de susţinerea faţă de preşedinte, punctând de mai multe ori că actuala coaliţie de guvernământ funcţionează foarte bine şi că aceasta nu va permite ca România să fie aruncată într-o criză politică.
Afirmaţiile lui Videanu sunt confirmate în parte şi de surse social-democrate, care zilele trecute ne dezvăluiau că negocierile privind moţiunea de cenzură s-au cam împotmolit, democrat-liberalii fiind tot mai greu de convins să-şi trădeze în acest moment partidul, conform ImpactNews.
“Imaturitatea lui Ponta şi Antonescu ar putea costa România”
Traian Băsescu răspunde ameninţărilor cu suspendarea din funcţie formulate joi de preşedinţii PSD şi PNL, Victor Ponta, respectiv Crin Antonescu. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan, transmite că Legea pensiilor nu se află la promulgare, ci în control de constituţionalitate, şi că Traian Băsescu le atrage atenţia lui Victor Ponta şi Crin Antonescu că modul “imatur” prin care abordează acest subiectul ar putea costa România, informează NewsIn. “Ultimele afirmaţii ale domnilor Ponta şi Antonescu repezintă o nouă dovadă de imaturitate politică. Ele arată, mai degrabă, preocuparea pentru a capitaliza politic o situaţie dificilă cu care se confruntă pensionarii din România. Aşa cum cei doi ştiu, dar din ipocrizie nu spun, Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu se află la promulgare, ci în control de constituţionalitate, ca urmare a faptului că a fost contestată de un număr de parlamentari ai PNL şi PSD”, afirmă Turcan, într-un comunicat de presă.  “Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu este un act de voinţă personală a cuiva, ci un angajament al statului român încă din perioada în care domnul Ponta ocupa funcţia de ministru în Cabinetul PDL-PSD. Legea privind sistemul unitar de pensii publice a fost promovată de Guvernul României în baza scrisorilor suplimentare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, derivate din Acordul de Împrumut, aprobat de Parlamentul României”, mai precizează Preşedinţia.
“Preşedintele României atrage public atenţia domnilor Ponta şi Antonescu că imaturitatea politică ar putea costa grav România. În acest context, neîndeplinirea angajamentelor asumate poate avea drept consecinţă diminuarea credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale”, conchide comunicatul semnat de Valeriu Turcan.
Lăzăroiu: Băsescu ar putea pierde preşedinţia la un nou referendum
Preşedintele Traian Băsescu ar putea pierde această demnitate în cazul organizării unui referendum naţional pe această temă, a declarat joi consilierul prezidenţial, Sebastaian Lăzăroriu. El a apreciat că în cazul în care parlamentul ar da curs pozitiv unei astfel de iniţiatve de suspendare venite din partea PSD sau PNL, şeful statului riscă să fe sancţionat de populaţie printr-un vot negativ.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a avertizat că, pe fondul nemulţumirilor legate de măsurile anticriză, populaţia ar putea vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu dacă acesta ar fi suspendat de către Parlament.
“Având însă în vedere precedentul din 2007 se poate ajunge la suspendare fără ca parlamentarii să aibă un motiv constituţional. Dar e greu să se ajungă la referendum pentru că nu au majoritate în parlament. Şi există şi alte filtre instituţionale care să împiedice acest abuz”, a declarat Sebastian Lăzăroiu, citat de Evz.
Lăzăroiu a reiterat din nou dorinţa populaţiei pentru o nouă formaţiune politcă pe carea numit-o din nou partidul Albă ca Zăpada.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …

One comment

  1. Opozitia este varza si nu o sa reuseasca nimic altceva decat sa ne faca pe noi contribuabilii sa pierdem si mai multi bani cu niste anticipate.