Friday , April 26 2024

Perchezitii de amploare la CFR si Ministerul Transporturilor. 200 de functionari ridicati

Descinderi ale anchetatorilor au loc, joi dimineaţă, la Ministerul Transporturilor şi la regionalele CFR, fiind vizaţi zeci de angajaţi, între care directori, suspectaţi de fapte de corupţie, iar potrivit unor surse judiciare ar fi vizată în principal regionala CFR Braşov. Liderul sindical al CFR Braşov, Alexandru Lorincz, a declarat că ancheta vizează toate regionalele CFR, nu numai pe cea de la Braşov, anchetatorii mergând la sediile acestor structuri pentru a pune în executare mandate de aducere, liderul apreciind că este vorba despre un abuz.
Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a declarat pentru MEDIAFAX că este vorba despre o anchetă a procurorrilor şi poliţiştilor privind activitatea din zona şefilor şi controlorilor de tren.
El a precizat că această anchetă este făcută pentru a se stabili în ce măsură sau cum sunt posibile călătoriile fără bilet.
“Ancheta se face pentru a se vedea în ce măsură informaţiile legate de mersul fără bilet se adeveresc”, a mai spus Roşeanu, precizând că anchetatorii audiază mai mulţi angajaţi CFR.
Surse judiciare afirmă că ancheta ar fi pornit de la regionala CFR Braşov şi ar fi fost extinsă apoi la toate regionalele CFR, fiind vizaţi zeci de controlori de tren care ar fi luat mită de la călători care circulau fără bilet.
Potrivit surselor judiciare, în acest dosar ar fi vizate aproximativ 100 de persoane, între care şi directori.
UPDATE 09:45 – Angajaţi din Ministerul Transporturilor, între care directori, ridicaţi şi duşi la audieri la Braşov
Cel puţin zece angajaţi au fost scoşi de anchetatori din sediul Ministerului Transporturilor şi urcaţi în maşini pentru a fi duşi la audieri la Parchetul Tribunalului Braşov.
Surse judiciare afirmă că printre angajaţii ridicaţi de la Ministerul Transporturilor sunt şi directori, precum şi persoane care făceau supracontrol în trenuri.
Potrivit surselor citate, atât controlorii, cât şi cei care făceau supracontrol în trenuri luau bani de la călătorii prinşi fără bilet, după care împărţeau sumele cu directori din Ministerul Transporturilor.
UPDATE 09:40 – Lider sindical: Ancheta în cazul controlorilor de tren vizează toate regionalele CFR, este un  abuz
Ancheta în cazul controlorilor de tren vizează toate regionalele CFR, nu numai pe cea de la Braşov, anchetatorii mergând la sediile acestor structuri pentru a pune în executare mandate de aducere, a declarat liderul sindical al CFR Braşov, Alexandru Lorincz, apreciind că este vorba despre un abuz.
Lorincz le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la regionala CFR Braşov, de unde au fost ridicaţi de anchetatori mai mulţi angajaţi, că acţiunea anchetatorilor reprezintă un abuz, iar în acest mod se doreşte să se demonstreze că au găsit “marii corupţi”, respectiv controlorii de tren.
“Este o nesimţire făcută de procurori, un abuz. Se face un joc politic pentru privatizarea CFR Călători”, a susţinut liderul Sindicatului Mişcare Comercial din CFR Braşov.
El a susţinut că în acest mod “vor să arate că nu Necolaiciuc este de vină pentru situaţia în care se află CFR Călători, ci angajaţii de rând”.
Liderul sindical a mai spus că ancheta vizează toate regionalele CFR din ţară, nu numai pe cea de la Braşov şi că totul a fost făcut “în mare secret”.
Aproximativ 70 de angajaţi ai regionalei CFR Braşov vor fi audiaţi, a declarat purtătorulde cuvânt al parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu, precizând că în acest dosar sunt vizate mai multe infracţiuni de corupţie.
“Este un dosar foarte complex, cu foarte multe infracţiuni legate de fapte de corupţie”, a spus Alina Popescu, precizând că anchetatorii au mers la sediul CFR Braşov nu pentru percheziţii, ci pentru a duce la audieri persoanele vizate.
Potrivit acesteia, procurorii Parchetului Tribunalului Braşov vor audia aproximativ 70 de persoane din cadrul structurilor CFR Braşov, aceste persoane fiind de la toate nivelurile.Politia transporturilor desfasoara joi dimineata perchezitii la CFR si la Ministerul Transporturilor. 200 de functionari au fost ridicati de politisti, transmit televiziunile de stiri.
16 inspectori si patru directori sunt banuiti de acte de coruptie. Se pare ca controlorii luau bani ilegal de la calatorii prinsi fara bilet, si ii imparteau apoi cu superiorii.
Stefan Roseanu, directorul general CFR, a declarat la RTV ca ancheta vizeaza activitatea din trenuri si suspiciuni legate de calatoria fara bilet.
Actiuni similare au loc si la regionalele CFR din Craiova, Iasi, Cluj si Brasov.
La Brasov, opt conductori de tren au fost deja retinuti de la Regionala CFR Brasov si sunt audiati de procurori.
 

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …