Friday , April 26 2024

PDL atacă Legea bugetului la Curtea Constituţională

Grupurile parlamentare ale PDL au depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate împotriva Legii bugetului de stat pe anul 2013. Principalul motiv este că democrat-liberalii au fost împiedicaţi să-şi susţină toate amendamentele la buget. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, la România TV, că şansele ca judecătorii Curţii Constituţionale să declare bugetul ca neconstituţional, în urma sesizării PDL, sunt foarte mici, deoarece au fost respectate procedurile parlamentare la adoptarea bugetului de stat pe 2013.
“Sunt mai multe puncte care ţin toate de procedură. Ştiţi care a fost tevatura cu cele 873 de amendamente recunoscute de Dan Radu Ruşanu că nu au fost susţinute şi scoase din raportul comisiei, deşi regulamentul nu prevede aşa ceva”, a declarat Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL.
În consecinţă, susţin democrat-liberalii, este încălcat articolul 1, alineatele 3-5 din Constituţie care prevede că România este stat de drept. De asemenea, este reclamată o încălcare a articolului 16, potrivită căruia “nimeni nu este mai presus de lege”. Pedeliştii susţin că, prin eliminarea amendamentelor, au fost încălcate drepturile cetăţenilor care i-au trimis pe parlamentarii PDL în Parlament, în timp ce parlamentarii puterii s-au situat mai presus de prevederile legii.
În ce priveşte conţinutul legii bugetului, democrat-liberalii apreciază că a fost încălcat articolul 56 în care se stipulează că “sistemul legal de impuneri trebuie să asigure justa aşezare a sarcinilor fiscale”.
Un alt argument folosit în sesizarea la CCR, este faptul că bugetul a fost construit ţinând seama de prevederile noului Statut al parlamentarilor, deşi în vigoare este cel vechi. Astfel, bugetul ţine seama de reducerea privilegiilor parlamentarilor legate de cazare şi transport, deşi acestea nu au fost eliminate oficial deoarece proiectul noului Statut a fost retrimis comisiei de specialitate. “S-a mers pe prevederile Statului nou, care se află încă în procedură parlamentară”, a explicat Rădulescu.
În textul sesizării PDL către CCR, se mai invocă faptul că preşedintele de şedinţă a refuzat să dea curs cererilor repetate ale liderilor de grup ai opoziţiei de fi verificată existenţa cvorumului de şedinţă. “În cadrul dezbaterilor privind Legea bugetului de stat pe anul 2013, au fost încălcate repetat prevederile art. 22 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care stipulează că „În timpul şedinţelor, preşedinţii grupurilor parlamentare pot cere preşedintelui şedinţei comune verificarea întrunirii cvorumului.” Liderii grupurilor parlamentare ale opoziţiei au solicitat, în mod repetat, verificarea cvorumului de şedinţă, deoarece în acele momente în sala de plen nu era întrunit cvorumul regulamentar. Preşedintele şedinţei comune nu a decis acest lucru, procedând în continuare la adoptarea articolelor şi anexelor din buget în ansamblul lor”, se arată în sesizare.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …