Thursday , December 1 2022

Particule radioactive de la Fukushima ar fi fost depistate în Islanda

Particule radioactive care ar fi fost emise de reactoarele avariate ale centralei nucleare nipone Fukushima I au fost depistate în Islanda, relatează RIA Novosti.
Un nor radioactiv a traversat Atlanticul, America de Nord şi Atlanticul până a ajuns în Islanda. Particule radioactive au fost înregistrate de 15 dintre cele 65 de staţii internaţionale ale Organizaţiei pentru interzicea totală a testelor nucleare (CTBT). Majoritatea acestor staţii se află în SUA.
Prezenţa izotopilor de iod-131 a fost detectată la Reykjavik la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit agenţiei islandeze pentru siguranţă nucleară(IRSA). “Propagarea particulelor radioactive în emisfera nordică va avea loc în câteva zile”, a anunţat Andres Stohl, cercetător la Insititutul norvegian pentru cercetare asupra calităţii aerului (NILU).Cu toate acestea, se consideră că nu vor fi consecinţe asupra sănătăţii.
Seismul cu magnitudinea 9 şi tsunami care au lovit Japonia la 11 martie au antrenat o serie de accidente la mai multe centrale nucleare, între care Fukushoma I. Autorităţile nipone au evacuat locuitorii pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei şi au interzis zborurile pe o rază de 30 de km în jurul centralei, din cauza radiaţiilor. Urme de iod radioactiv şi cesiu au fost depistate ulterior în apa potabilă şi în apa mării la Fuskushima, precum şi în produsele alimentare din Japonia.

Vezi si

Rusia pregăteşte noi atacuri în timpul unei ”pauze de la rachete”

Armata rusă ia o “pauză de la rachete” după atacurile grele din ultimele săptămâni, afirmă …