Wednesday , February 1 2023

Nicuşor Constantinescu este de negăsit. Spitalul "John Hopkins": "Domnul acesta nu mai este in spital de luna trecuta"

nicusor constantinescu

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, pe numele caruia Tribunalul Bucuresti a emis, luni, mandat de arestare preventiva in lipsa pentru 30 de zile, este de negasit, scrie Hotnews.ro.
Luni seara, Antena 3 a prezentat o filmare in care Nicusor Constantinescu, de pe patul de spital, din SUA, prezenta motivele pentru care nu se poate intoarce in Romania. Cu tuburi de drene in abdomen, presedintele CJ Constanta a prezentat si un ziar datat 17 iunie, pentru a preciza ziua inregistrarii acelui video.
Nicusor Constantinescu a obtinut permisiunea procurorilor de a parasi tara pentru a se trata in Statele Unite, insa promisese ca va reveni in Romania pe 11 iunie. Acest lucru nu s-a intamplat, iar procurorii au cerut mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele sau. Avocatii politicianului sustin ca acesta este internat in spitalul Johns Hopkins din Chicago. Reporterii TVR au stat insa de vorba cu reprezentantii unitatii medicale, care spun ca Nicusor Constantinescu a parasit spitalul inca din luna mai, iar acum nimeni nu stie unde se afla.
“Nu este aici. Nu stiu unde poate fi, dar nu este in spital, fizic. Poate a mai venit pentru o procedura, dar nu mai este aici. Domnul acesta nu mai este in spital de luna trecuta”, a declarat reprezentantul Spitalului John Hopkins pentru TVR.
Tribunalul Bucureşti a decis luni arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, după ce procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă, pentru că preşedintele CJ Constanţa nu a revenit în ţară după ce a fost operat în SUA, decizia nefiind definitivă.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, luni, la Tribunalul Bucureşti, arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, avocatul acestuia susţinând însă că o eventuală întrerupere a tratamentului i-ar pune viaţa în pericol.
Instanţa Tribunalului Bucureşti a luat în discuţie propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în cazul lui Nicuşor Constantinescu. Procurorii anticorupţie au solicitat acest lucru pentru că, spun ei, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa nu şi-a îndeplinit obligaţiile impuse în cadrul măsurii controlului judiciar.
“Noi am prezentat un set de fotografii, care au circulat în presă, inclusiv săptămâna trecută, care arată starea medicală gravă, obiectiv vorbind, în ceea ce îl priveşte pe domnul Nicuşor Daniel Constantinescu, faptul că acesta nu şi-a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile pe care le avea, în sensul că acesta nu se poate deplasa în momentul acesta, cu drena pe care o are montată, pe o distanţă aşa de mare, dintre România şi Statele Unite ale Americii. Am invocat faptul că procurorul care a încuviinţat părăsirea ţării, începând cu data de 3 aprilie 2014, cunoştea faptul că domnul Constantinescu urmează să suporte un tratament complex, care includea nu doar operaţia care a fost deja realizată, ci şi tratamentul cu radioterapie, care urmează să fie realizat tot acolo, fază în care domnul Constantinescu se află în momentul de faţă”, a declarat avocatul Marius Mocanu, după terminarea procesului de la Tribunalul Bucureşti.
Avocatul a adăugat că medicii din Statele Unite ale Americii, care se ocupă de îngrijirea lui Nicuşor Constantinescu, spun că orice întrerupere a tratamentului medical în momentul de faţă “reprezintă un risc major pentru viaţa” lui Nicuşor Constantinescu.
“Din punct de vedere procedural, dacă instanţa, analizând argumentele pe care le prezintă procurorul, argumentele pe care noi le-am prezentat, ajunge la concluzia că domnul Constantinescu şi-a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile pe care le avea, respectiv o singură obligaţie, discutăm în momentul de faţă, şi anume aceea de a se afla pe teritoriul României, urmează să se dispună măsura arestului preventiv în ceea ce îl priveşte pe acesta”, a mai spus avocatul.
În cazul în care Tribunalul Bucureşti va decide arestarea preşedintelui CJ Constanţa, iar măsura va fi menţinută de Curtea de Apel, atunci se va putea emite un mandat internaţional de arestare.
Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare în ce priveşte solicitarea de arestare a lui Nicuşor Constantinescu.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat în 19 iunie, până la 30 iunie, judecarea contestaţiei formulate de procurorii DNA în cazul deciziei prin care s-a dispus scoaterea de sub control judiciar a lui Nicuşor Constantinescu. Această hotărâre a fost luată în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.
Avocaţii lui Nicuşor Constantinescu au depus atunci o scrisoare medicală în care este precizat diagnosticul lui Nicuşor Constantinescu, tradusă în limba română. Judecătorul a precizat că vrea ca documentul să fie depus în original, motiv pentru care a acordat un nou termen, în 30 iunie.
Contestaţia trebuia să se judece în 16 iunie, însă Curtea de Apel Bucureşti a amânat atunci judecarea până în 19 iunie, pentru ca avocaţii lui Nicuşor Constantinescu să depună la dosar acte medicale privind starea de sănătate a preşedintelui CJ Constanţa.
Într-un alt dosar, în care este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 18 iunie, contestaţia formulată de avocaţii lui Nicuşor Constantinescu faţă de legalitatea şi temeinicia controlului judiciar dispus în cazul acestuia. Legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa a fost decisă de Tribunalul Bucureşti în 4 iunie, după ce acesta a fost trimis în judecată.
Preşedintele CJ Constanţa arăta, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale şi că a cerut arestarea sa preventivă, deşi el a fost operat şi se află într-un spital din SUA.
În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.
Potrivit DNA, Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013. Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.
O altă acuzaţie adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a prelungit 11 certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.
Într-un alt dosar, în 25 aprilie, şeful Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.
Constantinescu este cercetat, în alt dosar, pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.
Nicuşor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzaţi primarul Radu Mazăre şi alte 35 de persoane.
 
 

Vezi si

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 …