Saturday , May 25 2024

Gheorghe Flutur: Proiecte de peste 64 milioane de euro în momentul de față la Spitalul Clinic Suceava. Dr. Calancea: Este o transformare miraculoasă și nu ne oprim aici

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a fost marți, 16 aprilie 2024, într-o vizită la Spitalul Clinic Județean Suceava, unde, împreună cu dr. Alexandru Calancea, a făcut o trecere în revistă a perioadei de când acesta este manager al spitalului, perioadă în care au fost depuse și implementate câteva proiecte europene ”mari” și a mulțumit echipei de la conducerea SCJU ”pentru că sunt campioni”.

”O să trec în revistă proiecte europene în derulare sau proiecte care așteaptă avizarea de circa 33 de milioane de euro. În primul rând, e vorba de Programul Național de Redresare și Reziliență. Aici avem aproape 20 de milioane de euro pentru renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean. Pe lângă polistirenul care este de 5 cm, vine vată bazaltică de încă 15 centimetri. Aceste bonduri vor schimba total fațada, dispar de aici aparatele de aer condiționat”, a explicat președintele Consiliului Județean Suceava.

El a anunțat ca un element de noutate și faptul că pe spațiul unei parcări a spitalului  vor fi amplasate panouri fotovoltaice. ”Trebuie să rețineți un lucru, Spitalul Clinic Județean Suceava cheltuiește pe lună în jur de 45.000 euro cu curentul electric – factura la curent se va reduce la jumătate de la fotovoltaice – și circa 90.000 euro, dublu, pentru încălzire. Și asta pentru că va fi centrală pe gaz, cu cogenerare. O reducere cu 50% înseamnă o economie în urma investiției de aici, de circa 70.000 euro pe lună. Enorm. Discutăm, de asemenea, de reducerea riscurilor la infecțiile nosocomiale, printr-un proiect de 3,4 milioane de euro, proiect prin PNRR,  ATI-ul pentru bebeluși –  1,2 milioane de euro, cabinet de planning familial –  în jur de 80.000 euro, digitalizarea spitalului – aproape 1.000.000 euro. Amintesc și programul operațional transfrontalier, cu Ucraina, a fost adusă o ambulanță nouă, un scintigraf de 461.000 euro”, a declarat Gheorghe Flutur.

Acesta a enumerat și proiectele transfrontaliere, împreună cu Ucraina, depuse pe sesiunea 9 INTEREG, care sunt în acest moment în evaluare. ”Este vorba de Spitalul de Psihiatrie, care este secție a Spitalului Clinic (cea de la Burdujeni) – un proiect de 2 milioane de euro. Combatere a cancerului de sân, mamograf  – 500.000 euro;  diagnosticare timpurie la bolile cardiovasculare (angiografe, ecografe, sisteme pentru depistarea radiațiilor ionizante) 1,2 milioane de euro, focalizare neurochirurgicală pentru copii – 1,3 milioane de euro; măsuri de dezinfecție în spitale (stații de sterilizare, stații de spălare, sterilizator cu plasmă), tehnologii noi – 1,3 milioane de euro; modernizare și diagnostic oncologic timpuriu –  1,7 milioane de euro. Sunt câteva proiecte, niște domenii extrem, extrem de importante”, a explicat președintele Consiliului Județean.

De asemenea, SCJU are depuse proiecte și pe un program transfrontalier cu patru țări (România, Ucraina, Slovacia, Ungaria), fiind vorba de un proiect care prevede achiziționarea de roboți de recuperare medicală și combine pentru electroterapie, în valoare de 1,1 milioane de euro, un proiect pentru prevenirea răspândirii virușilor, precum și proiecte privind achiziționarea unui RMN mobil sau RMN mobil de dimensiuni mai mici, extinderea rețelei de oxigen și aer condiționat, în completarea sistemului de detecție, cu o valoare de  4,7 milioane de euro în total.

”Doar aici, la Spitalul Clinic de la Suceava, avem proiecte de 33 de milioane de euro. Bravo echipei manageriale, pentru că sunt campioni la acest gen de aplicații. La toate acestea mai adăugăm proiectele Consiliului Județean Suceava. Este vorba de pasajul subteran, proiect depus la CNI, un proiect de circa 10 milioane de euro. Mai vorbim de supraînălțarea de la UPU, pentru politraume, un proiect de 6 milioane de euro pentru intervenție în cazul persoanelor care au suferit accidente. Mai menționez proiectul de 3,5 milioane de euro care prevede extinderea ATI-ului și paturi pentru arși, amenajarea unei cantine restaurant, precum și mutarea birourilor personalului TESA la ultimul etaj -încă 2 milioane de euro, deci alte 31 de milioane de euro. Vorbim de proiecte în momentul de față de peste 64 de milioane de euro”, a spus Gheorghe Flutur

El a menționat și proiectele  privind Spitalul de Copii și cel de Boli Infecțioase, proiecte de 180 de milioane de euro pe masa Guvernului României în momentul de față.

”În felul acesta, la Suceava această zonă va deveni un orășel medical. Investiții enorm de mari, ținând cont că se termină curând și noua secție de Oncologie. Îl felicit pe domnul Calancea și întreaga echipă pentru efort”, a încheiat președintele Consiliului Județean.

Dr. Alexandru Calancea, managerul SCJU, a arătat că realizarea acestor multe proiecte a presupus o muncă titanică, împreună cu Consiliul Județean. ”Iată însă că roadele se văd. În fiecare proiect pe care l-am gândit, documentația pe care am depus-o, ne-am gândit la actul medical și ne dorim de fiecare dată ca actul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava să crească de la o zi la alta”, a spus managerul Spitalului sucevean.

Acesta s-a referit și la îngrijirea medicală pe care o primesc pacienții, la siguranța și confortul pacientului, aparținătorului și angajaților spitalului. ”Într-adevăr, o transformare, din punctul meu de vedere, miraculoasă. Și după pandemie lucrurile au mers într-o direcție foarte, foarte bună. Nu ne oprim aici, continuăm, batem la ușa Consiliului Județean, suntem cu foarte multe proiecte și propuneri pe masă. Vom avea și în următoarea perioadă mai multe cereri, pentru că ne dorim ca spitalul să-și mențină și să-și crească  acest interes regional. Nu suntem un spital regional în denumire, dar suntem un spital care a stârnit un interes regional în regiunea Moldovei și suntem pe același nivel și discutăm de la egal la egal cu centrele universitare. Îmi doresc ca lucrurile să meargă în aceeași direcție și spitalul va performa din toate punctele de vedere”, a declarat dr. Calancea.

Președintele Consiliului Județean a mai arătat că acum se pregătesc schelele pentru a fi puse pe Spitalul Clinic Județean pentru anvelopare și se fac pregătiri, CJ împreună cu Universitatea și cu Primăria Suceava, pentru realizarea parteneriatului pentru finanțarea Facultății de Medicină. ”E nevoie de resursă umană, pe cât posibil de aici, de la noi, ca să existe stabilitate”, a concluzionat Gheorghe Flutur. (O.S.)

Vezi si

 Bucovina Rădăuți a ratat calificarea în finala barajului de promovare în Liga a II-a

Bucovina Rădăuți a ratat calificarea în finala barajului de promovare în Liga a II-a, după …