Tuesday , April 23 2024

Mircea Basescu a iesit din inchisoare. Decizia de liberare conditionata e definitiva

mircea basescu

Tribunalul Constanta a decis ca Mircea Basescu, condamnat la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta si aflat la Penitenciarul Poarta Alba, poate fi liberat conditionat. Sentinta este definitiva si a fost pusa, luni, in aplicare.
La iesirea din penitenciar, dupa finalizarea formalitatilor, fratele fostului presedinte Traian Basescu le-a spus jurnalistilor ca i-a fost dor de copii. Intrebat cum se simte dupa problemele de sanatate, a raspuns: “Foarte bine”.
El si-a pus geanta intr-o masina care il astepta in fata penitenciarului si s-a urcat in autoturism, pe scaunul din dreapta fata, refuzand sa raspunda intrebarilor jurnalistilor referitoare la cum s-a simtit in penitenciar si care au fost cele mai grele momente.
De asemenea, nu a raspuns cand a fost intrebat daca l-a contactat pe fratele sau, fostul presedinte Traian Basescu.
Tribunalul Constanta a judecat in 4 septembrie contestatia depusa de procurorii anticoruptie la decizia Judecatoriei Medgidia din 19 iulie, prin care Mircea Basescu poate fi liberat conditionat.
In cadrul procesului, reprezentantul DNA a afirmat ca Mircea Basescu trebuie sa ramana in continuare incarcerat, deoarece perioada petrecuta in detentie este considerata insuficienta pentru reeducarea sa, precizand ca el nu a dat dovezi temeinice de indreptare.
Avocatul lui Mircea Basescu, Nelu Tasca, a sustinut ca acesta indeplineste toate criteriile de eliberare conditionata, spunand ca poate fi redat societatii deoarece nu prezinta niciun risc.
La randul sau, Mircea Basescu a spus in fata instantei ca are probleme de sanatate, ca este nevoit sa isi cumpere medicamentele de care are nevoie si ca alti condamnati cu pedepse mai mari ca a sa au fost pusi deja in libertate, admitandu-li-se cererea de eliberare conditionata. El a mai spus ca nu va fi tentat sa savarseasca alte fapte de coruptie dupa iesirea din inchisoare.
Tribunalul Constanta a amanat pronuntarea timp de o saptamana si azi a dat decizia definitiva.
Mircea Basescu a avut pana in prezent trei cereri de eliberare conditionata, prima fiind depusa in toamna anului trecut.
Mircea Basescu a fost condamnat definitiv in iunie 2016, de Curtea de Apel Constanta, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa magistrati pentru solutionarea unui proces care il viza pe Sandu Anghel. Instanta a pastrat, astfel, decizia data initial de Tribunalul Constanta, in ianuarie 2016.
In acelasi dosar, Marian Capatana a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenta. Capatana a fost liberat conditionat la sfarsitul lunii iunie, printr-o decizie a Tribunalului Mehedinti, dupa ce, anterior, Judecatoria Drobeta Turnu Severin luase o decizie similara.
ziare.com

Vezi si

Noi medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr …