Sunday , December 4 2022

Mircea Basescu, 4 ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu este definitiva

Mircea Basescu a fost condamnat, vineri, la 4 ani de inchisoare cu executare de catre magistratii Tribunalului Constanta, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta.
mircea basescu

Sandu Anghel, cunoscut ca Borcea Mondial, si Marian Capatana au primit pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu executare.
Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Constanta.
La ultimul termen de judecata in proces, procurorii DNA au cerut instantei aplicarea pedepsei maxime prevazute de lege – 7 ani, pentru Mircea Basescu.
De asemenea, Tribunalul Constanta a mai decis confiscarea de la inculpatii Basescu si Capatana a sumei de 265.000 de euro si mentinerea masurii sechestrului instituit pe bunurile imobile si mobile ale acestora.
“Dispune confiscarea speciala de la inculpati, in folosul statului, a sumei de 265.000 euro (echivalent in lei-curs BNR la data efectuarii platii). (…) Mentine masura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile si mobile aflate in proprietatea inculpatului Basescu Mircea (…) Respinge, ca nefondata, cererea formulata de Anghel Florin de restituire a sumei de 600.000 euro. (…) Obliga fiecare inculpat la plata a cate unei sume de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare in folosul statului”, potrivit solutiei publicate pe site-ul Tribunalului Constanta, citata de Agerpres.
In plus, celor doi inculpati li se interzic, pe o durata de doi ani dupa executarea pedepsei inchisorii, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul inculpatilor de a comunica unul cu celalalt, precum si cu membrii familiei Anghel (Anghel Sandu, Anghel Fanica, Anghel Florin, Anghel Izaura, Anghel Grinica Ion si Constantin Marius) si de a se apropia de acestia, informeaza sursa citata.
Dupa ce instanta isi va motiva hotararea, atat inculpatii, cat si procurorii DNA o pot ataca la Curtea de Apel Constanta.
In acest dosar, Mircea Basescu este judecat, alaturi de Marian Capatana, pentru mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru a interveni si a obtine decizii favorabile acestuia in instanta.
Cei doi au fost arestati preventiv dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns din care ar reiesi, conform procurorilor, traficul de influenta de care este acuzat fratele fostului presedinte al tarii.
Mircea Basescu a stat in arest preventiv din iunie 2014 pana in noiembrie 2014, iar ulterior in arest la domiciliu.
Pe tot parcursul etapelor procesuale Mircea Basescu a negat vehement acuzatiile aduse, iar avocatul sau a sustinut ca la dosar nu exista alte probe decat marturia lui Marian Capatana.
Basescu a mai sustinut ca nu a primit bani de la familia Anghel si ca doar i-a sfatuit pe acesta sa respecte legea.
In schimb, Marian Capatana si-a recunoscut fapta in fata instantei sustinand ca a primit doar suma de 100.000 de euro, si nu 350.000 de euro, asa cum au sustinut procurorii, restul banilor ajungand la Mircea Basescu.
ziare.com

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …