Wednesday , April 7 2021

Melescanu, chemat sa dea explicatii la Cotroceni despre blocarea initiativei UE privind Israelul

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, va merge, marti, la Cotroceni, sa dea explicatii in controversa legata de faptul ca Romania a blocat initiativa UE privind Israelul.
melescanu

“Maine (marti – n.red.), la ora 11:00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, intalnirea solicitata de presedintele Romaniei cu ministrul de Externe”, transmite Administratia Prezidentiala.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la Blaj, ca Guvernul nu s-a consultat cu el cand a actionat pentru blocarea declaratiei UE, ca PSD face politica externa dupa ureche si risca sa ne scoata din UE.
Klaus Iohannis a explicat ca decizia luata de coalitia de guvernare e nefondata si nu serveste intereselor europene ale Romaniei.
“Prin blocarea unor declaratii, dintr-o data, Romania este adusa la marginea UE impreuna cu tari pentru care am tot respectul, dar care sunt in general de natura eurosceptica. Vreau sa amintesc ca romanii sunt proeuropeni. Iar aceste masuri care vin pe linia PSD risca realmente sa ne scoata din Europa.
Asa ceva nu se poate, nu este adminisbil ca PSD dupa o guvernare dupa ureche, nefundamentat, sa ia niste decizii despre care eu sunt convins ca sunt dictate de la nivelul partidului si nu de la nivel european. Romanii isi doresc sa fie parte integrata din nucleul Europei si nu sa aiba abordari eurosceptice si nici antieuropene”, a declarat Klaus Iohannis.
Presedintele Romaniei a precizat atunci ca il va chema pe ministrul de Externe roman, Teodor Melescanu, pentru a explica de ce s-a procedat in acest fel.
In ceea ce priveste mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, aceasta nu se poate face fara acord prezidential, a spus Iohannis.
“In mutarea ambasadei Romaniei, nu s-a facut nicun pas. Nu se poate muta fara acordul meu. Punct”, a declarat Iohannis.
Un scandal diplomatic a izbucnit sambata dimineata cand presa din Israel a relatat, citand diplomati europeni si israelieni, ca Romania, Ungaria si Cehia au blocat adoptarea unei declaratii comune a UE prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.
Declaratia comuna ar fi subliniat ca Ierusalimul ar trebui sa fie capitala a doua state – Israel si Palestina, statutul orasului ar trebui rezolvat doar in urma negocierilor de pace, iar tarile UE nu isi vor muta ambasadele la Ierusalim.
SUA inaugureaza luni, ziua in care a fost facuta declaratia de infiintare a statului Israel, noua ambasada din Ierusalim, insa mai multi diplomati europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franta si Germania, vor boicota ceremonia, au declarat surse diplomatice.
Chiar si asa, duminica seara, Romania a fost reprezentata la receptia organizata cu acest prilej de Ministerul israelian de Externe, in conditiile in care majoritatea covarsitoare a statelor din UE au boicotat evenimentul.
ziare.com

Vezi si

Agenția Europeană a Medicamentului: Cheagurile de sânge sunt un efect advers foarte rar la vaccinul AstraZeneca. EMA nu modifică recomandarea de vaccinare

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat, miercuri, că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 …