Monday , November 28 2022

Medicul Mihai Lucan, gasit in conflict de interese de ANI

Agentia Nationala de Integritate anunta ca celebrul urolog Mihai Lucan a fost gasit in conflict de interese in perioada 2012 – 2016.
lucan

Potrivit unui comunicat de presa, in intervalul 26 iunie 2016 – 30 decembrie 2016, clinica Lukmed (unde Lucan si sotia sa sunt asociati, iar fiul este administrator) a incheiat un contract cu Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca (unde Lucan a fost sef de sectie – Sectia Clinica Urologie II), incalcand astfel regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa.
Intre cele doua institutii medicale s-a incheiat un contract de prestari servicii medicale, dar si patru acte aditionale pentru prelungirea duratei acestuia.
Astfel, medicul Lucan a incalcat mai multe articole din Legea nr. 95/2006, arata sursa citata:
Art. 178, alin. 2 – Constituie conflict de interese detinerea de catre manager sau reprezentant al persoanei juridice de parti sociale, actiuni sau interese la societati reglementate de Legea nr. 31/1990, sau ONG-uri care stabilesc relatii comerciale cu spitalul la care persoana in cauza exercita functia de manager;
Art. 185, alin. 15 – Dispozitiile art. 178 se aplica si sefilor de sectie, de laborator si de serciviu medical din spitalele publice;
Art 187, alin. 13 – Dispozitiile art.178 referitoare la conflictul de interese se aplica si membrilor consiliului de administratie.
Potrivit ANI, medicul a fost informat ca a fost gasit in conflict de interese si a si depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului de aparare.
“Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese (…) constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective (…). Persoana (…) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese (…) este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (…) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”, mai arata ANI in comunicatul de presa.

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …