Sunday , February 5 2023

MAE nu poate confirma prezenţa unui român la bordul avionului prăbuşit în Mali

avion-mali

Ministerul Afacerilor Externe nu poate confirma, deocamdată, prezenţa unui român la bordul aeronavei Air Algerie, care s-a prăbuşit joi în Mali. Toţi cei 116 oameni aflaţi la bord au murit.
“În cursul zilei de 25 iulie, Ambasada României în Algeria a informat Centrala MAE că un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe din Algeria a revenit asupra informaţiei comunicată oficial anterior cu privire la existenţa unui cetăţean român la bordul avionului aparţinând companiei algeriene menţionate. A precizat că această informaţie nu a putut fi confirmată până în prezent şi că există informaţii contradictorii cu privire la numărul pasagerilor şi la cetăţenia acestora. De asemenea, surse oficiale din Burkina Faso au confirmat Ambasadei României în Algeria existenţa unor date contradictorii cu privire la cetăţenia şi numărul pasagerilor. În aceste condiţii, Centrala MAE a transmis instrucţiuni ferme ambasadelor României în Algeria, Senegal (ambasada care gestionează şi relaţia cu Burkina Faso), Franţa şi Spania să continue demersurile pentru obţinerea clarificărilor care se impun, inclusiv din perspectiva aspectelor ce ţin de dubla cetăţenie. În cursul zilei de astăzi, autorităţile române au intrat, din mai multe surse externe, în posesia unor liste de pasageri ai zborului respectiv, care conţin neconcordanţe în ceea ce privește numărul de pasageri. În acest context, s-a demarat o procedură complexă de verificare a tuturor persoanelor aflate pe liste, folosindu-se evidenţele informatizate aflate la dispoziţia MAE şi MAI”, anunţă un comunicat MAE.
Condiţiile meteorologice constituie “ipoteza cea mai probabilă” pentru explicarea prăbuşirii avionului Air Algerie în Mali, Parisul excluzând “de la început posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabil”, notează Mediafax.
“Credem că acest avion a fost avariat din motive care ţin de condiţiile meteorologice”, a declarat ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve pentru postul de radio RTL, precizând totuşi că “nicio ipoteză nu poate fi exclusă atât timp cât ancheta nu şi-a arătat toate rezultatele”.
“Dar ipoteza cea mai probabilă este aceasta”, a adăugat el.
“Avionul s-a deteriorat în momentul prăbuşirii”, a declarat ministrul.
Preşedintele francez François Hollande a anunţat vineri că nu există “niciun supravieţuitor” în epava avionului Air Algerie, care s-a prăbuşit în nordul Mali, şi că una dintre cutiile negre a fost găsită.
 

Vezi si

Doi copii împreună cu tații lor şi un câine, salvați dintr-o mașină blocată în zăpada de peste un metru din Munții Sebeșului

Doi bărbaţi şi doi copii, însoţiţi de un câine, au rămas blocaţi în zăpadă de …