Saturday , November 26 2022

Klaus Iohannis A PROMULGAT Legea votului prin corespondenţă

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind votul prin corespondenţă, la o zi după ce judecătorii CCR au declarat-o constituţională.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi, decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
“Legea votului prin corespondenţă a fost un obiectiv pe care Preşedintele Klaus Iohannis şi l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei în lume”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bratislava, că legea votului prin corespondenţă, în privinţa căreia CC” a emis decizie de constituţionalitate, este “promulgabilă” şi că, dacă sunt definitivate toate procedurile, o va promulga joi după-amiază, când revine la Bucureşti.
CCR a decis, miercuri, că Legea votului prin corespondenţă, adoptată pe 28 octombrie, este constituţională, respingând astfel sesizările formulate de ALDE şi UDMR.
Joi, CCR a publicat motivarea deciziei prin care a constatat că dispozițiile Legii privind votul prin corespondență sunt constituționale. Potrivit judecătorilor Curţii, legea adoptată de Parlament “facilitează dreptul de vot al cetățenilor români cu domiciliul/reședința în străinătate, fiind un demers însemnat pentru asigurarea, în privința cetățenilor români, a caracterului universal al dreptului constituțional de vot”.
 
 

Vezi si

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va vizita România în perioada 28-30 noiembrie

Potrivit unei informări oficiale a Departamentului de stat al SUA, Antony J. Blinken se va …