Friday , September 22 2023

Judecătoarea care a achitat lotul din Dosarul Transferurilor, REŢINUTĂ de DNA. E acuzată că a luat 220.000 de euro mită

judecatoarea terceanu

Cristi Borcea și frații Ioan și Victor Becali au fost aduși joi la DNA după ce procurorii au făcut percheziții la Tribunalul București, de acolo de unde au dus-o la audieri pe judecătoarea Geanina Terceanu. Judecătoarea este acuzată că ar fi luat mită 220.000 de euro pentru achitare în dosarul Transferurilor, în care sunt implicaţi cei trei afacerişti. Ea a fost adusă la DNA pentru audieri joi, în jurul orei 20.00, iar după aproximativ o oră şi jumătate a fost reţinută de procurorii anticorupţie.
Judecătoarea Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, ar fi primit mită 220.000 de euro, în perioada 2009 – 2012, pentru a da o soluţie de achitare în dosarul Transferurilor.
Magistratul a fost reţinut de procurorii anticorupţie, şi dus în Arestul Poliţiei Capitalei, după mai bine de o oră şi jumătate petrecută la sediul DNA.
“Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19 noiembrie 2015, a inculpatei TERCEANU GEANINA, judecător în cadrul Tribunalului București, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În cauză, procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de inculpații BECALI IOAN și BECALI VICTOR, impresari sportivi, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul BORCEA CRISTIAN, președinte executiv al Clubului de fotbal “Dinamo”, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 24 februarie 2009, inculpatei Terceanu Geanina, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului București, i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut în spațiul public sub numele de “Dosarul transferurilor de fotbaliști”, cauză în care inculpații Becali Ioan, Becali Victor și Borcea Cristian, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și de evaziune fiscală.
La data de 3 aprilie 2012, inculpata Terceanu Geanina a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații trimiși în judecată și pentru toate infracțiunile reținute în sarcina acestora, achitare pronunțată în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 (“fapta nu există”).
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că – pentru a pronunța această soluție de achitare – inculpata Terceanu Geanina a primit de la inculpații Becali Ioan, Becali Victor și de la suspectul Borcea Cristian în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând cu luna aprilie 2009 și până în luna mai 2012.
Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal, fie prin intermediar, în diferite locații din București și județule Ilfov și Ialomița.
În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus au fost folosiți de inculpata Terceanu Geanina la achiziționarea unei locuințe.
Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de către inculpata Terceanu Geanina a fost desființată printr-o decizie penală a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse privative de libertate.
Inculpaților Terceanu Geanina, Becali Ioan și Becali Victor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 20 noiembrie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.
În biroul judecătoarei de la Tribunalul Bucureşti au avut loc joi percheziţii coordonate de procurorii DNA.
Cei trei oameni de afaceri au fost aduşi din Arestul Poliţiei, unde au fost transferaţi, miercuri, din penitenciar, unde îşi execută pedepsele primite în dosarul transferurilor.
Denunțul împotriva judecătoarei ar fi fost formulat de Cristian Borcea, potrivit unor surse, citate de romanialibera.ro
 
 

Vezi si

Flagrant. Un farmacist dintr-un lanț cunoscut vindea mii de pastile cu Fentanil și Oxicodonă și fiole cu morfină pe piața neagră

Procurorii DIICOT au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în municipiul București, într-o …