Saturday , April 27 2024

Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a secției Oncologie a Spitalului Suceava, trimisă în judecată pentru că ar fi primit mită de 280 de ori

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a medicului oncolog Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a secției Oncologie a Spitalului  Suceava, pentru luare de mită în formă continuată, 280 de acte materiale. Ea ar fi primit bani, dar și miere de albine, cașcaval, parfumuri sau carne de porc. La începutul anului aceasta a fost arestată preventiv, fiind apoi plasată sub control judiciar. Pe 10 noiembrie ea a contestat măsura controlului judiciar, instanța respingând plângerea. Avocații au invocat că Ababneh ar fi acceptat tot ce îi ofereau pacienții din motive de speranță pentru viață: „A-i refuza unui astfel de pacient (de la Oncologie – n.r.) un gest de recunoştinţă ar fi ca şi cum i-ai fi semnat decizia la moarte. Acestea au fost considerentele pentru care doamna doctor a avut o clemenţă pentru aceste suveniruri primite din partea pacienţilor”, a susținut unul dintre avocați. Argumentele avocaților, sarcina avansată a medicului sau faptul că a anunțat că nu intenționează să revină în activitate, în opinia judecătorului, nu constituie un motiv pertinent pentru care să se dispună revocarea măsurii preventive, măsura controlului judiciar fiind prelungită până pe 7 ianuarie 2024.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, medic specialist oncolog, cercetată în stare de control judiciar pentru săvârşirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, 280 de acte materiale.

Conform probatoriului, inculpata, în calitate de medic oncolog în cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în mod repetat, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența oncologică care trebuiau realizate gratuit, în luna aprilie 2022 a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, iar în perioada 12 decembrie 2022-19 ianuarie 2023 a primit diferite sume de bani (în cuantum de 20.660 lei și 750 euro) și alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză, parfumuri, băuturi alcoolice, carne de porc etc.) de la pacienți sau de la aparținătorii acestora.

Procurorii arată că în aprilie 2022, în timp ce se afla în cabinet, inculpata a acceptat de la aparținătoarea unui pacient promisiunea de a primi o sumă de bani pentru a prescrie un anumit tratament medicamentos. De asemenea, în decembrie 2022 și ianuarie 2023, inculpata a primit de la diferiți pacienți și de la aparținătorii acestora diferite sume de bani și bunuri pentru acordarea consultației medicale, pentru a prescrie tratament medicamentos, pentru emiterea biletelor de trimitere, pentru emiterea unor rețete medicale cu tratamentul specific, pentru interpretarea unor analize medicale și prescrierea rețetei cu tratamentul specific. În unele zile, medicul ar fi primit bani sau produse de la peste 20 de persoane.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 470 euro, 7750 lei și 1200 lei ridicate de la inculpată, precum și asupra bunurilor ridicate din Ambulatoriul de Oncologie Medicală cu ocazia punerii în executare a mandatelor de percheziție domiciliară. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Suceava.

Judecător: ”Practic, prin modul de acţiune, inculpata tinde să instituie o altă ordine socială, raportat la o scară greşită de valori”

La începutul acestui an, șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reținută de procurori, arestată preventiv, ulterior plasată în arest la domiciliu, fiind acuzată că în decurs de o lună a primit mită de la 64 de pacienți.
Cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o lună (jumătatea lunii decembrie 2022-jumătatea lunii ianuarie 2023), iar procurorii au analizat înregistrările minut cu minut. Astfel, aveau să constate că numărul pacienților care au dat mită doctoriței Anca Ababneh Dumitrovici este cu mult mai mare. Au identificat 280 și toți au recunoscut că au dat ceva medicului.

Pe 6 noiembrie 2023, procurorii au decis să prelungească măsura controlului judiciar împotriva doctoriței Ababneh Dumitrovici cu încă 60 de zile. Parchetul a apreciat că „o astfel de măsură este necesară, dar şi suficientă în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal”, printre obligațiile impuse aflându-se interdicția de a nu exercita profesia de medic. Doctorița a contestat decizia. Pe 10 noiembrie s-a prezentat la Tribunalul Suceava pentru a-și susține plângerea. Nu a dorit să facă declarații în instanță, fiind reprezentată de doi avocați, unul dintre ei fost judecător, după cum singur s-a prezentat completului, relatează Libertatea.

Cei doi apărători au cerut tribunalului să admită plângerea și să nu mai prelungească controlul judiciar, motivând că nu mai există temei, că medicul a avut „o conduită procesuală ireproșabilă” și că a respectat toate obligațiile impuse. Un alt motiv indicat de avocați a fost acela că doctorița este însărcinată și urmează să nască în curând.  În plus, susțin avocații, nu se pune problema că medicul să plece din țară, „întrucât meritele profesionale, familia pe care şi-a construit-o şi a consolidat-o şi pe care o are aici, copilul de 5 ani, cel care urmează să se nască, precum şi soţul care a dat dovadă de sprijin şi susţinere necondiţionată pe tot parcursul procesului o împiedică să facă acest lucru”.

La termenul din 10 noiembrie, avocații au venit și cu o altă justificare pentru faptele doctoriței. Au invocat că medicul ar fi acceptat tot ce îi ofereau pacienții din motive de speranță pentru viață. „Avem de-a face cu o secţie grea, respectiv cu cea de Oncologie. Or, a-i refuza unui astfel de pacient un gest de recunoştinţă ar fi cum ca şi cum i-ai fi semnat decizia la moarte. Acestea au fost considerentele pentru care doamna doctor a avut o clemenţă pentru aceste suveniruri primite din partea pacienţilor”, a susținut unul dintre cei doi avocați care o apără pe doctoriță.

Celălalt apărător a indicat că au fost situații în care „clienta sa i-a refuzat, iar pacienţii s-au dus acasă şi au spus rudelor „nu-i aşa că mor?”, întrucât doamna doctor nu a mai vrut să primească de la aceştia nici măcar ciocolata sau florile respective”. Prin urmare, susține avocatul, „pacienţii interpretau prin refuzul doamnei doctor că nu mai aveau mult de trăit şi că familiile lor le ascundeau această stare, întrucât urmau să moară”.

Instanța de judecată nu și-a însușit argumentele susținute de apărătorii medicului. Judecătorul de drepturi și libertăți a explicat și de ce este greșit că un medic să primească atenții de la pacienți, chiar dacă nu condiționează actul medical.

„Nu pot fi primite susținerile apărării precum că ar fi adoptat un comportament de acceptare tacită pentru a nu panica respectivele persoane, inculpata raportat la profesia sa, avea obligația de a acorda asistență medicală și asigurări pacienților strict cu respectarea cadrului profesional” notează judecătorul în hotărârea prin care a menținut măsura controlului judiciar. Instanța a arătat că gradul de pericol social al faptei este dat și de numărul foarte mare de fapte într-un timp relativ scurt.

”Practic, prin modul de acţiune, inculpata tinde să instituie o altă ordine socială, raportat la o scară greşită de valori, noi reguli de convieţuire socială, altele decât cele dictate de stat ca entitate individuală şi garant al valorilor sociale protejate de lege, reguli care aduc aminte de fapt de o cutumă anterioară încetățenită în conștiința socială, obicei care ar fi trebuit corectat și exclus prin adoptarea unui standard profesional și civic exemplar”, a argumentat judecătorul, conform libertatea.ro.

Sarcina avansată a medicului sau faptul că a anunțat că nu intenționează să revină în activitate, în opinia judecătorului, nu constituie un motiv pertinent pentru care să se dispună revocarea măsurii preventive. Măsura controlului judiciar a fost prelungită până pe 7 ianuarie 2024. (O.S.)

 

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …