Saturday , February 4 2023

Jean-Claude Juncker, discurs in Parlament: Putem avansa impreuna, dar in ritmuri diferite. Nu au existat niciodata in UE tari de mana a doua, pe care sa le lasam in urma pe drum

juncker bucuresti

Jean-Claude Juncker, care se afla la prima sa vizita in Romania in calitate de presedinte al Comisiei Europene, a rostit, joi dimineata, o alocutiune pe tema viitorului Uniunii Europene in fata Parlamentului Romaniei, in care a subliniat faptul ca “Romania si UE merg impreuna” si ca va “milita pe langa autoritatile romane pentru a garanta caracterul ireversibil al reformelor realizate”.
In ceea ce priveste o Uniunea Europeana cu mai multe viteze, Jean-Claude Juncker a aratat, in discursul sau, ca “Putem avansa impreuna, dar in ritmuri diferite. O Europa cu mai multe viteze este prevazuta in tratate”, adaugand insa ca “Nu au existat niciodata in UE tari de mana a doua sau tari pe care sa le lasam in urma pe drum.”
 Cele mai importante declaratii ale lui Jean-Claude Juncker:
Sunt foarte fericit sa ma intorc aici, ultima data am fost in Romania in 2003.
Poporul roman este un popor curajos, angajat, pe care il iubesc dintotdeauna.
Anul acesta sarbatorim 10 ani de la aderarea Romaniei si intrarea in cercul Uniunii Europene.
Sunt mandru ca am participat indeaproape la acest moment crucial pentru viata UE.
Oamenii politici marcheaza rar istoria, dar aderarea Romaniei si a altor tari au adus pacea si stabilitatea pe continentul nostru.
Romania si Uniunea Europeana merg impreuna. V-am insotit la vremea aceea, ca prim ministru luxemburghez, pe drumul aderarii.
Este o poveste de inimi care bat impreuna si care impartasesc aceleasi ambitii.
Prin aderarea Romaniei, UE isi face simtita prezenta la Marea Neagra si a capatat mai multa putere in plan international.
Nu este o intamplare ca am incredintat doamnei comisar Corina Cretu politica de coeziune. La Bruxelles, doamna Cretu face o munca extraordinara.
Ma bucur de drumul pe care l-am parcurs impreuna.
As vrea sa va felicit pentru curajul poporului roman si pentru conducatorii care aveau busola europeana in mana. Acest curaj m-a impresionat intotdeauna, gandindu-ma totodata si la reformele care mai trebuie finalizate pana la sfansitul mandatului meu, cum este MCV.
Sfarsitul MCV nu inseamna sfarsitul sau retragerea reformelor, ci inseamna si mai multa cooperare. Dupa sfarsitul acestui mecanism, cooperarea va continua.
Voi milita pe langa autoritatile romane pentru a garanta caracterul ireversibil al reformelor realizate.
Sperantele legitime ale cetatenilor trebuie respectate. Romania isi merita locul sau natural in sanul UE si in spatiul Schengen. Nu trebuie sa ingreunam aceste criterii, trebuie ca Romania sa devina membra a Spatiului Schengen cat mai curand posibil pentru ca este un loc meritat.
Nu au existat niciodata in UE tari de mana a doua sau tari pe care sa le lasam in urma pe drum.
Ramanand unita, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. Europa a fost divizata in trecut, acest lucru nu trebuie sa se mai intample niciodata.
Putem avansa impreuna, dar in ritmuri diferite. O Europa cu mai multe viteze este prevazuta in tratate.
Romania contribuie in mod activ la cladirea unei adevarate Europe a cetatenilor.
Este una dintre membrii care a aprobat crearea unui Parchet European.
Romania s-a angajat de asemenea in crearea unui brevet unitar european. Acest subiect a fost dezbatut 4 decenii.
Romania a raspuns de cele mai multe ori prezent in majoritatea misiunilor, pentru ca Romania stie ca UE nu inseamna doar Europa.
Dezbaterea aceasta despre o Europa cu mai multe viteze nu este o dezbatere. Dezbaterea adevarata este cea despre necesitatea cooperarii. In prezent, natiunile europene coopereaza si trebuie sa intareasca aceasta cooperare.
Fondul European pentru Investitii strategice vizeaza intarirea modelului social european prin implementarea unor planuri sociale, fara a uita aspectele legate de asigurarea securitatii noastre.
Fiecare popor isi indrageste traditiile si aceasta ne ajuta sa fim mai bogati si sa avansam impreuna.
Unitatea europeana este viitorul nostru comun. Nu trebuie sa uitam ca nu reprezentam decat 7% din populatia mondiala si suntem continentul cel mai mic.
In momentul in care altii se vor disocia, noi vom ramane un actor istoric. Viitorul nostru este comun, in ciuda fragilitatilor individuale. Vrem sa cream o Europa a energiei si a securitatii.
Unitatea europeana este viitorul nostru. Cele 5 scenarii prezentate de Comisie se bazeaza pe acelasi lucru: cei 27 de membri inainteaza impreuna.
Mi-as dori ca Parlamentul roman si societatea civila sa participe la aceasta dezbatere. Prin implicarea in toate dezbaterile europene, Romania a dat o lectie frumoasa de curaj.
In 2019, tara dumneavoastra va prelua pentru prima oara presedintia Consiliului European. Este un moment important in istoria Romaniei si in istoria UE, pe care il veti marca prin amprenta pe care o veti pune.
Remarc un entuziasm adevarat, ma bazez pe dumneavoastra, pe toti romanii. Trebuie sa stim cum sa iubim Europa, iar romanii au aratat acest lucru.
Eu voi continua sa va iubesc. Traiasca Romania si traiasca Europa!
 HotNews
 
 

Vezi si

Wizz Air suspendă cinci curse de pe aeroporturile din România, patru dintre ele spre orașe din Italia

Wizz Air va suspenda în cursul lunii martie 2023 cinci rute spre și dinspre aeroporturile …