Sunday , October 1 2023

Iohannis: Sunt obligat sa promulg Legea privind organizarea judiciara

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, ca a finalizat toate caile de atac asupra Legii 304 privind organizarea judiciara si ca este obligat prin Constitutie sa o promulge.
iohannis

Iata declaratiile sefului statului:
– Tema acestei declaratii de presa o reprezinta Legile Justitiei. Au devenit cel mai dezbatut subiect public de cand PSD a venit la guvernare, ceea ce spune totul despre prioritatile acestui partid.
– Au inceput cu celebra OUG13 si au continuat cu modificarile legilor in Parlament. Suntem intr-o situatie delicata.
– Coalitia de guvernare, in ciuda criticilor venite, inclusiv din partea partenerilor, a legiferat cum a dorit, prost. Calitatea legiferarii este proasta.
– Timp de 1 an si jumatate, prin implicarea romanilor care au iesit in strada, prin implicarea Opozitiei si prin efortul meu am reusit sa ferim Legile Justitiei de cele mai rele modificari.
– Adupra acestor legi s-a pronuntat si Comisia de la Venetia care arata fara echivoc ca modificarile afgecteaza independenta Justitiei, afecteaza increderea romanilor in Justitiei.
– Comisia de la Venetia spune ca modificarile afecteaza independenta procurorilor si judecatorilor. Ea reprezinta fundamentul unei justitii corecte iar de la ac est principiu nu se poate in niciun caz sa abdicam
– Este foarte clar ca Legile Justitiei trebuie imbunatatite urgent in Parlament.
– O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Venetia ar insemna o indepartare a Romaniei de la valorilor europene.
– In ceea ce priveste demersurile facute de mine reamintesc faptul ca am cerut de nenumarate ori modificarea Legilor in parlament, am sesizat Comisia de la Venetia.
– Presedintele este cel care trebuie sa promulge legile. In ceea ce priveste Legea 304 privind organizarea judiciara am epuizat toate caile si sunt obligat prin Constitutie sa promulg aceasta lege.
– Asta nu inseamna ca parcursul acestei legi s-a finalizat. Solicit ca imediat ce se reia sesiunea parlamentarii sa reintroduca aceste legi in circuitul parlamentar si sa le corecteze asa cum solicita cei avizati. Acest pas e imposibil de evitat.
– Referitor la Legea 303, voi sesiza Curtea Constitutionala cu solicitarea ferma de a tine cont de opiniile Comisiei de la Venetia. Tin sa atrag atentia parlamentarilor din majoritate ca loialitatea lor trebuie sa fie fata de alegatori, fata de romanii care-si doresc sa ramana in UE.
– Nu trebuie sa devenim un exemplu negativ in Europa, facand legi pentru ca anumiti politicieni sa scape de dosare.
– In Romania standardul legislativ nu poate sa fie dosarul penal al unui lider sau al altuia. Trebuie sa se revina la respectul pentru Constitutie.

Vezi si

Sistemul radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național 

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul …