Sunday , December 4 2022

Iohannis, primul discurs in Parlament: Imi doresc un Parlament puternic, mai mic si mai eficient

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul primului discurs susținut, în faţa plenului reunit al Parlamentului, că își dorește un Parlament puternic, subliniind că “pentru o transformare profundă de sistem” va trebui renunțăm la populism și la electoralism. Șeful statului a afirmat că își asumă “o relație de colaborare instituțională corectă și de parteneriat cu Parlamentul”, care “răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituție fundamentală a democrației”. În viziunea lui Klaus Iohannis, “progresul unei națiuni nu se poate naște dintr-un conflict permanent între cei chemați să o reprezinte, ci din efortul lor comun”.
 O spun direct: îmi doresc un Parlament puternic. Momentul de astăzi nu va ramane unul singular în decursul mandatului meu
“Ca președinte al României, îmi asum o relație de colaborare instituțională corectă și de parteneriat cu Parlamentul. Un asemenea parteneriat răspunde spiritului Constituției și așteptărilor cetățenilor, dar, în același timp, are și însemnate rațiuni practice. Puterile statului, deși separate, sunt, de fapt, chemate să lucreze împreună în serviciul cetățenilor. Progresul unei națiuni nu se poate naște dintr-un conflict permanent între cei chemați să o reprezinte, ci din efortul lor comun. Momentul de astăzi nu va rămâne unul singular în decursul mandatului meu. În spiritul acestui parteneriat, îmi propun să vin în fața dumneavoastră la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre priorități, despre temele care îi preocupă pe români și despre soluțiile posibile. Nu intamplator, mesajul transmis, astăzi, de la tribuna Parlamenutului vine dupa o serie de consultări cu partidele politice și cu președinții celor două Camere și cu reprezentanți ai societății civile. Acesta este modul în care înțeleg să dau conținut rolului de mediator și integrator al președintelui. O spun direct: Imi doresc un Parlament puternic, pentru ca un Parlament slab inseamna o veriga slaba in constructia democratica, pentru ca un Parlament lipsit de credibilitate nu face decat sa indeparteze cetatenii de politica si sa lase loc resemnarii si cinismului. Parteneriatul presedintelui cu Parlamentul raspunde nevoii de a restabili increderea in aceasta institutie fundamentala a democratiei, dar este important ca si actiunile dumneavoastra sa fie in acelasi sens”
Va trebui să renunțăm la populism și la electoralism
“Doamnelor si domnilor, am constatat cu bucurie ca exista deschidere fata de reformarea institutiilor politice pe care cetatenii Romaniei o doresc, dar pentru o transformare profunda de sistem va trebui sa renuntam la anumite practici: in primul rand sa renuntam la populism si la electoralism. Populism înseamnă sa propui masuri care afecteaza arhitetura statului fara argumente, doar pentru a atrage voturi. Electoralism înseamnă sa gandesti masuri si sisteme de vot de masura sa majoreze castigul unui partid. In acest fel, nu se poate construi un stat. Trebuie sa avem taria sa recunoastem ca din cauza populismului si electoralismului suntem astazi aici. Nu in sens de vina, ci de responsabilizare, acum cand avem sansa sa indreptam lucrurile. Totul a fost subsumat unui razboi politic. Ca presedinte al Romaniei pot sa afirm ca nu voi uza de instrumentul referendumului pe teme populiste doar pentru a aduna voturi. In ceea ce privste proiectele de reforma, vreau sa va supun atentiei cateva chestiuni: noi intreaga clasa politica trebuie sa reflectam la rece daca alegerea intr-un singur tur de scrutin a primarilor sau a presedintilor de consilii judetene a fost oportuna sau nu. Chiar si tema reducerii numarului de parlamentari trebuie scos din sfera populismului. Soliditatea democratiei depinde de Parlament, de capacitatea lui de a-si castiga rolul si increderea publicului.
Sunteti chemat sa dati un raspuns adecvat si romanilor din diaspora si exista vointa politica din toate partile.
S-au mai facut in Romania cosmetizari de institutii sau mecanisme pentru ochii publicului, dar care nu au condus la transformari reale. Daca avem taria sa recunoastem si acest lucru, vom face inca un pas inainte. Aparenta schimbarii nu este o solutie. Oamenii vad si inteleg aceste lucruri. Sa nu subestimam niciodata maturitatea alegatorilor. Modificarea legislatiei privind finantarea campaniilor si a partidelor trebuie sa duca la transparentizarea participarii dar si la disparitiei mitei electorale sau a turismului electoral. Campaniile electorale nu sunt festivaluri de resurse nelimitate despre a carei provenienta toata lumea se intreaba, dar nimeni nu raspunde. Am vazut ca la aceste capitole aveti propuneri care sa faca legislatia mai clara, mai transparenta si mai deschisa.
Schimbarea de legislație nu va fi suficientă singură
“Prin respectarea calendarului convenit, Parlamentul are posibilitatea de a implini o asteptare de a avea un prim rezultat concret si de a incepe sa recastige increderea oamenilor. Schimbarea de legislatie nu va fi suficienta singura, ci alaturi de o schimbare de mentalitate, conduita si atitudine. Un rol aparte va revine voua, celor din partidele politice in a gandi metode de selectie pentru a pune in valoare prestigiul, competenta si integritatea. Dincolo de aspectul practic al celeritatii, va fi un aspect de angajament public si vointa publica in raport cu sprijinul anticoruptie. Este un prim pas pentru ca functia de control parlamentar sa capate un aspectat asteptat, autentic si eficient, asupra Guvernului dar si asupra celorlalte autoritati aflate sub control parlamentar. In acelasi timp, functia de legiferare a Parlamentului are nevoie sa recapate si ea continut”.
Toate partidele atunci când se află în opoziție critică folosirea OUG, dar când ajung la putere, recurg la ele în măsură egelă sau chiar mai mare
“Istoria recenta ne arata ca toate partidele atunci cand se afla in opozitie critica folosirea OUG, dar cand ajung la putere, recurg la ele in masura egela sau chiar mai mare. Despre aceste lucruri trebuie sa spunem adevarul si sa le punem la punct. Ridic aceasta problema pentru ca pe lista mea in consultarile cu partidele s-a aflat și OUG 55. Ordonanța s-a intors acum ca un bumerang asupra Parlamentului si a creat o situatie juridica aproape imposibil de rezolvat. Aceasta este una din consecinte. Va rog sa reflectati la aceaste lucruri fara a le atasa o conotatie politica, ci din perspectiva performantei institutiilor politice.
Putem găsi un echilibru între nevoia de securitate și apărarea drepturilor și libertăților individului
Respectul fata de institutia Parlamentului se exprima si in indeplinirea obligatiilor care imi revin in calitate de presedinte. Exista din partea mea disponibilitatea de a media teme sensibile, unde lipsa unui dialog a condus la blocaj, o asemenea tema este legea securitatii cibernetice. Cred ca putem gasi un echilibru intre nevoia de securitate si apararea drepturilor si libertatilor individului, pe care se fundamenteaza o societate democratica.
Am spus si vreau sa exprim din nou convingerea mea ca asteptarile mari pot duce la rezultate mari. Atunci cand oamenii ne privesc cu atentie si cu speranță, avem toate motivele sa fim mai mobilizati si mai responsabili. Parteneriatul despre care am vorbit nu inseamna ca vom fi toti de acord cu toate. Pentru asta exista mecanisme democratice si voturi. Vorbesc despre un parteneriat bazat pe dialog și respect la care contribuie fiecare cu abordarea proprie pentru a lasa in urma ceva mai bun”, a conchis Klaus Iohannis.
 

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …