Sunday , February 5 2023

Iohannis cere reexaminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

vot parlament

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament controversatul proiect al pensiilor speciale pentru senatori si deputati.
Presedintele si-a argumentat solicitarea invocand “caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii”, dar si prin faptul ca “acest drept ar urma sa se acord tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate”.
Astfel, Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor prin care se instituie o indemnizatie pentru limita de varsta ce se acorda, la momentul implinirii varstei standard de pensionare, atat deputatilor si senatorilor aflati in exercitarea mandatului, cat si celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept.
“Necesitatea reexaminarii este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, “similitudinea intre parlamentari si magistrati, invocata de legiuitor, este fortata, intrucat acestia din urma constituie un corp de profesionisti, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul intregii cariere. Aceasta ratiune nu poate subzista in cazul parlamentarilor care, in virtutea mandatului reprezentativ, au o relatie cu alegatorii pe care, in mod liber si acceptand rigorile demnitatii publice, aleg sa ii reprezinte”.
Totodata, argumenteaza Iohannis, indemnizatia pentru limita de varsta care se acorda deputatilor si senatorilor este de natura a crea confuzii cu privire la natura juridica a acestui drept. “Dreptul introdus prin legea transmisa la promulgare nu are insa ca temei, nici macar in parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legatura cu contributia la sistemul de asigurari sociale”, puncteaza presedintele.
In plus, arata acesta, pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta urmeaza a se calcula proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
“In lipsa precizarii caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat, se poate deduce ca legiuitorul recompenseaza activitatea sporadica, inclusiv desfasurarea acesteia in mandate diferite, cu singura conditie a insumarii a 6 luni, fie chiar si neconsecutive. In raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilita de art. 63 alin. (1) din Constitutie, termenul de 6 luni apare ca derizoriu si in contradictie cu jurisprudenta Curtii Constitutionale”, conchide seful statului.
Controversa pensiilor speciale
Iohannis declara, luna trecuta, ca se va pronunta pe acest proiect dupa ce va primi de la Parlament legea si va face “o analiza profunda”. Parlamentul a aprobat, in iunie, cu 303 voturi “pentru”, 124 voturi “impotriva” si doua abtineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Reprezentantii PNL au sustinut respingerea acestui proiect, in timp ce alesii PSD, UDMR, ai minoritatilor si PC au sustinut aprobarea sa.
Proiectul prevedea ca parlamentarii beneficiaza de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.
Potrivit proiectului, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmand sa fie in functie de numarul de mandate.
De aceasta indemnizatie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnari penale sunt exclusi de la aceasta indemnizatie.
FMI si-a exprimat ingrijorarea fata de reintroducerea unor privilegii privind pensiile speciale, care in trecut au fost o povara fiscala semnificativa, potrivit reprezentantului FMI in Romania, Guillermo Tolosa.

Vezi si

Doi copii împreună cu tații lor şi un câine, salvați dintr-o mașină blocată în zăpada de peste un metru din Munții Sebeșului

Doi bărbaţi şi doi copii, însoţiţi de un câine, au rămas blocaţi în zăpadă de …