Thursday , September 29 2022

Generalul Akin Ozturk a recunoscut că a organizat puciul anti-Erdogan

ozturk

Conform presei guvernamentale din Turcia, fostul șef al Forțelor armate turce ar fi recunoscut în fața anchetatorilor că a luat parte la puciul prin care s-a încercat răsturnarea regimului Erdogan. Este primul înalt oficial care admite acest lucru.
Fostul șef al Forțelor armate turce ar fi declarat în fața anchetatorilor că a “acționat cu intenția de a orchestra lovitura de stat” și căderea regimului Erdogan, informează CNN Turk, care preia informații prezentate de canalul media AA apropiat puterii de la Ankara.
Generalul Akin Ozturk apare în fotografiile publicate de presa guvernamentală cu răni pe cap şi pe corp.
Televiziuni private din Turcia transmit insa că fostul șef al Forțelor aeriene nu ar fi recunoscut vreo implicare în tentativa de lovitură de stat.
Generalul Ozturk a negat anterior orice implicare în lovitura de stat eşuată din noaptea de vineri spre sâmbătă şi a insistat că a acţionat să o oprească.
Cel puţin 103 generali şi amirali turci, o treime din numărul total al generalilor din armata turcă, au fost arestaţi în cadrul anchetei asupra loviturii de stat eşuate în Turcia, relatează luni AFP, citând agenţia de presă Anadolu.
Potrivit presei turce, aceştia sunt ofiţeri superiori care provin din armata aerului, terestră şi marină din toată ţara. Ei sunt suspectaţi că au luat parte la puciul eşuat, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi s-a soldat cu cel puţin 290 morţi, conform unui bilanţ oficial.
Pe de altă parte, ministrul de interne a demis 30 de guvernatori de provincii, o treime din numărul total al acestora. Au mai fost demişi şi 43 de inspectori civili. În total, 9000 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost eliberaţi din funcţii.
 

Vezi si

Guvernul prelungește compensarea prețurilor la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă anunță că Executivul va prelungi, joi, perioada în care prețurile la carburanți …