Tuesday , October 4 2022

Dezbinare in coalitie din cauza legii restituirii proprietatilor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor
Legea restituirii proprietăţilor naţionalizate dezbină Coaliţia. UDMR şi minorităţile nu sunt de acord cu plafonarea de până la 15 la sută a despăgubirilor acordate pentru casele confiscate de regimul comunist. Cele două formaţiuni ameninţă Coaliţia că nu vor vota proiectul de lege atunci când va ajunge în Parlament. Decizia a fost luată în şedinţa Coaliţiei din această dimineaţă.
UDMR pledează pentru restituirea în natură a proprietăţilor naţionalizate şi renunţarea la plafonul de 15%. MOtivul principal al opoziţiei Uniunii este faptul că pragul de 15% va face imposiblă restituirea a zeci de mii de imobile deţinute anterior de către Biserica Romano-Catolică maghiară. Grupul minorităţilor naţionale are o obiecţie de principiu, anume că plafonarea cuantumului despăgubirilor constituie o limitare a dreptului la proprietate.
Este posibil ca proiectul de lege privind despăgubirile să fie adoptat de către Guvern în şedinţa de mâine, pentru a se da curs recomandărilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. În schimb, UDMR şi minorităţile ameninţă că vor modifica proiectul legii în Parlament.
Despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
“Atât îşi permite statul să aloce”, a declarat, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRM), Dorina Danielescu.
Proiectul mai prevede că vor fi eliminate măsurile reparatorii prin acordarea în natură a proprietăţii sau compensarea cu alte bunuri, fiind acceptată doar plata despăgubirilor în condiţiile acestui proiect de lege.
Pentru depunerea dosarului de despăgubire va fi stabilit un termen de decădere de 60 zile, care va putea fi prelungit doar o singură dată, cu maximum 30 zile.
Modificările sunt avansate de Guvern după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României ca în termen de 18 luni să adopte o nouă lege pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism, termen care expiră în luna iulie a acestui an.

Vezi si

Mesaje false, privind prezentarea în magazinele E.ON, transmise clienților companiei

E.ON Energie România atrage atenția asupra unor mesaje false, transmise via Whatsapp/SMS în numele companiei, …