Friday , April 26 2024

Curtea Constitutionala: Procedura suspendării lui Băsescu, respectată. Antonescu, preşedinte interimar

Curtea Constitutionala a decis că procedura suspendării preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.
“În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, formulată de Preşedintele României, este inadmisibilă”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.
Totodată, Curtea a validat instalarea ca preşedinte interimar a lui Crin Antonescu, în calitatea sa de preşedinte al Senatului. “Curtea constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată, constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României, constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu”, au decis magistraţii Curţii Constituţionale.
Curtea Constituţională a României a discutat luni împrejurările care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României ca urmare a suspendării lui Traian Băsescu.
În jurul orei 14:00, Traian Băsescu s-a prezentat la CCR, unde şi-a expus punctul de vedere cu privire la interimatul funcţiei. După mai bine de jumătate de oră, Băsescu a părăsit Curtea, îndreptându-se spre Palatul Cotroceni.
“Cred că este bine ca la Curtea Constituţională să existe şi viziunea preşedintelui asupra a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută legat de decapitarea primilor doi oameni în stat, plus Avocatul Poporului”, a precizat Traian Băsescu la venirea la Curtea Constituţională.
El a menţionat că a ţinut să vină personal, şi să nu fie reprezentat de un consilier prezindenţial, întrucât dorea să fie exprimat punctul de vedere personal al preşedintelui.
Potrivit art. 146 lit. g din Constituţie, scrie AGERPRES, Curtea constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României şi comunică cele constatate Parlamentului şi Guvernului.
Conform articolului 44, alin. 2 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, vacanţa funcţiei de preşedinte al României se constată la cererea preşedintelui uneia dintre Camerele Parlamentului sau a preşedintelui interimar care exercită atribuţiile preşedintelui României în perioada cât acesta este suspendat din funcţie.
Art. 44 alin 3 precizează că, în cazul în care preşedintele României a fost suspendat din funcţie, cererea pentru constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul se face de preşedintele care a condus lucrările şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza hotărârii adoptate în şedinţa comună.
De asemenea, potrivit art. 45 din lege, cererea pentru constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al României va fi însoţită de dovezile necesare, iar constatarea acestor împrejurări se face de Curtea Constituţională, cu votul majorităţii judecătorilor.
Parlamentul l-a suspendat din funcţie, vineri, pe preşedintele Traian Băsescu, cu 256 de voturi “pentru” şi 114 “împotrivă”. Două voturi au fost anulate, din cele 373 exprimate de parlamentari.
În aceste condiţii, preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, preia interimatul funcţiei de preşedinte al României.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …