Friday , April 26 2024

Copiii pot fi inscrisi in clasa I la 5 ani sau pot intra direct in clasa a II-a

Parintii si-ar putea inscrie copiii in clasa I chiar si la 5 ani, daca evaluarea psihosomatica este favorabila si, totodata, i-ar putea inscrie direct in clasa a II-a in urma unor teste, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea.
Secretarul de stat a spus ca Legea educatiei creeaza premizele pentru ca parintii sa-si poata inscrie copiii la scoala la varsta de sase ani, dar nu exista restrictii pentru aceia care ar dori inscrierea chiar mai devreme de aceasta varsta.
“In 22 de state europene, legea stabileste debutul invatamantului obligatoriu la sase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru varsta de sase ani. Romania este a paisprezecea tara europeana in care invatamantul obligatoriu va incepe la sase ani”, a precizat Oana Badea.
Ea a subliniat ca, potrivit legii, parintii isi pot inscrie copiii in clasa I la varsta de cinci ani, daca dezvoltarea psihosomatica este corespunzatoare.
Secretarul de stat a precizat cateva aspecte legate de inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I din anul scolar 2012-2013.
Potrivit Oanei Badea, aproximativ 80 la suta dintre copii au fost cuprinsi in anul scolar 2010-2011 in invatamantul prescolar din Romania. Obiectivul european pentru 2020 este ca peste 95 la suta dintre copii sa fie cuprinsi in aceasta forma de invatamant.
Badea a precizat ca 20 la suta dintre copii cu varste intre trei si sase ani nu au fost niciodata la gradinita.
“Statul are obligatia sa se ocupe si de acesti 20 la suta dintre copii care nu stiu ce inseamna gradinita”, a mai spus secretarul de stat.
Ea a adaugat ca inscrierea in anumite unitati de invatamant suprasolicitate se face inca din 2005 in baza metodologiei foarte clare, potrivit careia prioritate intr-o scoala au copiii arondati unitatii de invatamant.
Acest lucru se intampla si pentru anul scolar 2012-2013, cand in prima etapa in toate unitatile de invatamant vor fi inscrisi copiii arondati circumscriptiei respective. in a doua etapa are loc inscrierea copiilor la alte unitati de invatamant decat cele la care sunt arondati.
“Legat de aceasta problema, in Bucuresti este o situatie particulara, intrucat 50 la suta dintre parinti si-au inscris copiii in anii anteriori la o alta unitate de invatamant decat aceea la care au fost arondati. Unitatile de invatamant pot stabili un criteriu de selectie in cazul in care exista foarte multe cereri pentru o scoala, pe langa criteriile generale prevazute in metodologia MECTS. Totodata, exista posibilitatea modificarii planului de scolarizare in limita capacitatii unitatii de invatamant, astfel incat sa fie cuprinsi copii care nu sunt arondati respectivei unitati”, a mai spus secretarul de stat.
Oana Badea a subliniat ca locul copilului in circumscriptia de care apartine este pastrat, astfel incat, daca nu va putea fi inscris la scoala pe care a dorit-o parintele, sa poata reveni in unitatea de circumscriptie.
Secretarul de stat a lansat o invitatie sindicatelor pentru a participa la intalniri privind implementarea clasei pregatitoare si clasei I in anul scolar 2012-2013.
Pana in luna septembrie, Ministerul Educatiei va dota unitatile cu mobilier adecvat varstei copiilor din clasa pregatitoare. De asemenea, va fi pregatit un set complex de mijloace de invatamant adaptate predarii la aceasta clasa. in plus, va fi organizat chiar un spatiu de joaca pentru acesti copii.
Copiii vor invata cu acelasi cadru didactic din clasa pregatitoare si pana la sfarsitul clasei a IV-a.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …

One comment

  1. eu propun sa-i bagam direct in ….clasa a-9a. bravo MEC esti super inteligent