Monday , September 26 2022

Care este planul UE si al liderilor din Balcani pentru criza migratiei

refugiati

Reuniunea Uniunii Europene si a liderilor din Balcani de la Bruxelles a convenit asupra unui plan in 17 puncte pentru a coopera in gestionarea fluxurilor de migranti prin Peninsula Balcanica, a anuntat Comisia Europeana luni dimineata.
Agentia Reuters prezinta principalele puncte a ceea ce a fost convenit:
– Cresterea capacitatii de primire cu 30.000 de locuri pana la sfarsitul anului in Grecia. Agentia de refugiati a ONU va oferi subventii pentru chirie si programe implicand familii gazda pentru cel putin 20.000 de persoane suplimentare.
– Obtinerea de capacitati suplimentare de 50.000 de locuri, pentru a se ajunge la un total de 100.000 de-a lungul rutei din Balcanii de Vest si Grecia.
– Desfasurarea a 400 de ofiteri de politie intr-o saptamana in Slovenia.
– Intensificarea eforturilor pentru trimiterea inapoi a migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala si intensificarea cooperarii asupra repatrierii cu Afganistanul, Bangladesh, Irak si Pakistan.
– Intensificarea operatiunii comune pe mare Poseidon in Grecia, in special prezenta agentiei de frontiera a UE Frontex in Marea Egee, si consolidarea semnificativa a sprijinului Frontex pentru Grecia in inregistrare si activitati de amprentare.
– Abtinerea de a facilita circulatia migrantilor spre granita altei tari. Nu este acceptabil sa fie redirectionati refugiatii spre alta tara.
– Stabilirea de puncte de contact pentru a permite schimburi zilnice de informatii cu privire la circulatia migrantilor.
– Schimb de informatii cu privire la marimea si fluxurile de refugiati. Frontex precum si EASO, Biroul European de Sprijin pentru Azil, vor asigura acest schimb de informatii.
– Contactarea institutiilor financiare, Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru a asigura finantare pentru cazarea refugiatilor.
– Intensificarea cooperarii intre politii si in actiuni judiciare impotriva traficantilor de migranti, angajarea Europol si Interpol in operatiuni pe ruta din Balcanii de Vest.
– Intarirea sprijinului pentru agentia de frontiera a blocului Frontex la granita dintre Bulgaria si Turcia. Stabilirea unei noi operatiuni Frontex la frontierele terestre externe dintre Grecia si Macedonia si Grecia si Albania pentru a se concentra asupra controalelor la iesire si inregistrarea refugiatilor care nu au fost inregistrati in Grecia.
– Actiune comuna cu Frontex pentru a detecta trecerea ilegala a frontierei si sprijin de inregistrare si amprentare in Croatia.

Vezi si

VIDEO, FOTO. Ciucă și Ciolacu, descălțați la o întâlnire oficială în Japonia

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat astăzi, în Japonia, …

One comment

  1. Foarte bine! Asteptam sa vedem aceste lucruri si in fapt nu doar vorbe…