Thursday , December 7 2023

Camera Deputaţilor a adoptat eliminarea obligativităţii plăţii taxei TV

Deputaţii au adoptat tacit un proiect de lege iniţiat de PSD prin care este eliminată obligativitatea de a fi beneficiar al serviciilor postului public de televiziune şi, implicit, de a plăti taxa aferentă. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Senatului care este forul decizional.
Proiectul legii iniţiate de 14 parlamentari PSD a primit raport de respingere din partea comisiei de specialitate a televiziunii publice, însă a fost adoptat tacit datorită faptului că termenul de dezbatere a fost depăşit.
După ce anunţul a fost făcut în plen, deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut că Biroul Permanent ar trebui să fie mai atent cu proiectele de lege care riscă să fie adoptate tacit deoarece astfel pot fi legiferate propuneri “iresponsabile”. “Acest proiect are raport de respingere din partea comisiei de cultură şi lasă TVR fără fonduri publice, deci o iresponsabilitate ieşită din comun”, a spus Marton în plen, arătând că ar fi nevoie ca Biroul Permanent să se reunească şi în zilele de joi pentru a pune pe ordinea de zi a plenului proiectele ce riscă să fie adoptate în mod tacit.
În schimb, iniţiatorii susţin că măsura este necesară din perspectiva situaţiei social-economice a României, în care nivelul fiscalităţii ar fi crescut, iar agenţii economici au dificultăţi în a-şi plăti dările.
Pe de altă parte, SRTv beneficiază de deja de două surse de finanţare alternative la taxa plătită de posesorii de receptoare de televiziune: bugetul de stat şi veniturile proprii. “În aceste condiţii, menţinerea obligativităţii persoanelor fizice şi juridice de a plăti o taxă reprezintă o dublă taxă şi o concurenţă neloială pentru celelalte posturi TV care nu beneficiază de subvenţii din bugetul de stat”, se arată în expunerea de motive. De asemenea, este invocat faptul că numărul posesorilor de receptoare TV este în scădere deoarece din ce în ce mai multe persoane folosesc internetul pentru urmărirea programelor de televiziune.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este forul decizional.

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …