Tuesday , October 4 2022

Avertizarea NATO: Transnistria, posibilă ţintă a Moscovei după invazia Crimeei

rusi-transnistria

Temerile că Rusia ar putea recupera o a doua bucată din fostul teritoriu sovietic din Europa au crescut duminică noapte, după ce NATO a avertizat că trupele Moscovei sunt gata să acţioneze împotriva enclavei pro-ruse din Republica Moldova.
Philip Breedlove, comandantul suprem al NATO, a declarat că trupele rusești de la frontiera de est a Ucrainei sunt bine plasate şi pentru a ocupa Transnistria, o enclavă pro-rusă, care şi-a declarat independența față de restul Moldovei.
Philip Breedlove a mai declarat că preşedintele rus Vladimir Putin poate invoca pretextul trimiterii unor trupe în Transnistria pentru “protecţia” etnicilor ruşi, la fel ca în cazul Crimeei.
Rusia dispune de suficientă forţă la graniţele Ucrainei pentru a ”ocupa Transnistria” în cazul în care decidă să facă acest lucru, a mai declarat duminică comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul Philip Breedlove, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În cadrul unei dezbateri organizate de think-tankul German Marshall Fund, Breedlove a spus că Rusia acţionează mai mult ca un adversar decât ca un partener. El a subliniat că există foarte multă îngrijorare la nivelul NATO faţă de ameninţarea la adresa Transnistriei.
”Este absolut suficientă forţă (rusă) poziţionată la graniţa estică a Ucrainei pentru a ocupa Transnistria dacă se ia o astfel de decizie şi acest lucru este extrem de îngrijorător. Rusia acţionează mult mai mult ca un adversar decât ca un partener”, a afirmat generalul Breedlove.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat miercuri că interesul întregii comunităţi internaţionale este ca atmosfera în zona Transnistriei să rămână calmă, iar abordările să fie constructive. El s-a arătat încrezător că pe parcurs Federaţia Rusă îşi va schimba, probabil, poziţia, luând în considerare acele critici care vin din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii şi a României inclusiv.
Pe de altă parte, adjunctul ministrului apărării rus, Anatoli Antonov, a afirmat că Rusia respectă acordurile internaţionale ce limitează numărul soldaţilor săi la graniţa cu Ucraina. ”Ministerul Apărării rus acţionează în conformitate cu toate acordurile internaţionale prin care se limitează numărul militarilor din zonele de frontieră cu Ucraina”, a spus Antonov.
Ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat duminică la postul de televiziune BBC că Rusia nu are nicio ”viziune expansionistă”.
Întrebat dacă poate promite că trupele ruse nu se vor deplasa în altă parte a teritoriului ucrainean în afara Crimeii, Cijov a spus: ”Nu există nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a face ceva de acest fel”.
 
 

Vezi si

Mesaje false, privind prezentarea în magazinele E.ON, transmise clienților companiei

E.ON Energie România atrage atenția asupra unor mesaje false, transmise via Whatsapp/SMS în numele companiei, …