Thursday , December 1 2022

Atentat sângeros în China: Bilanţul provizoriu indică 31 de morţi şi peste 90 de răniţi

xinjiang

Treizeci şi unu de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 90 au fost rănite în atentatul comis joi dimineaţă într-o piaţă în aer liber din Urumqi, reşedinţa administrativă a regiunii musulmane Xinjiang, situată în vestul Chinei, au informat autorităţile, conform agenţiei Xinhua, potrivit Agerpres.
Treizeci şi unu de persoane au fost ucise şi peste 90 au fost rănite, joi dimineaţă, într-o piaţă în aer liber din Urumqi, reşedinţa administrativă a regiunii musulmane Xinjiang, situată în vestul Chinei, a anunţat agenţia oficială Xinhua, preluată de AFP.
Două vehicule 4×4 au lovit în mulţime, în timp ce din interiorul maşinilor au fost aruncate bombe artizanale, una dintre acestea sărind în aer, a informat Xinhua, citând martori oculari.
În fotografii publicate pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter, se pot vedea flăcări pe o arteră cu trei benzi de circulaţie şi un nor de fum care se ridică deasupra tarabelor dintr-o piaţă, în spatele unui baraj al poliţiei.
‘Au fost mai multe explozii puternice în piaţa de dimineaţă din faţa Palatului Culturii din Urumqi’, a menţionat autorul unui mesaj pe Weibo, adăugând că a văzut scena de la mai puţin de 100 de metri.
De peste un an, Xinjiang este scena recrudescenţei violenţelor dintre populaţia musulmană turcofonă de origine uigură, majoritară, şi etnicii chinezi, mutaţi cu milioanele în ultimele decenii, comentează AFP.
Beijingul atribuie aceste violenţe tendinţelor separatiste şi ‘teroriste’ ale fundamentaliştilor uiguri.
Aceştia din urmă acuză autorităţile chineze că le reprimă cultura şi religia.
Pe 30 aprilie, în ultima zi a unei vizite efectuate în regiune de preşedintele chinez, Xi Jinping, rebeli înarmaţi cu explozivi şi cuţite au lansat un atac asupra gării din Urumqi, omorând o persoană şi rănind alte 79. Doi atacatori şi-au pierdut viaţa în momentul în care au încercat să detoneze explozivi.
 

Vezi si

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023; indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se plafonează

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie …