Tuesday , February 27 2024

Președintele Chinei a avut o convorbire cu Zelenski. Poziția detaliată a Chinei

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit Reuters. Beijingul va trimite un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană, a spus Xi, potrivit CCTV.

Xi Jinping

Volodimir Zelenski a confirmat pe Twitter discuția: „Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a ministerului de Externe de la Beijing, a postat pe Twitter poziția detaliată a țării sale, după convorbirea dintre liderul chinez și cel ucrainean:

„China va trimite reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice în Ucraina și în alte țări pentru a avea o comunicare aprofundată cu toate părțile privind soluționarea politică a crizei ucrainene.
China a furnizat mai multe loturi de asistență umanitară Ucrainei și va continua să ofere ajutor în măsura posibilităților sale.
Având în vedere că ideile și vocile raționale sunt acum în ascensiune, este important să profităm de această oportunitate și să creăm condiții favorabile pentru soluționarea politică a crizei.
Se speră că toate părțile vor reflecta serios asupra crizei ucrainene și vor explora împreună modalități de a aduce pace și stabilitate durabilă în Europa prin dialog.
China nu a creat criza ucraineană și nici nu este parte a crizei. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de țară majoră responsabilă, China nu va sta cu mâinile în sân, nu va pune ulei pe foc și nici nu va exploata situația în interes propriu.
Tot ceea ce face China este corect. Dialogul și negocierea sunt singura cale viabilă de urmat.”

HotNews

Vezi si

Unele state occidentale iau în considerare acorduri bilaterale pentru a trimite trupe în Ucraina, susține premierul slovac

Mai mulți membri ai NATO și Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldați în …