Sunday , December 4 2022

Atentat dejucat in Covasna: Extremistii voiau sa detoneze o bomba la parada de 1 decembrie

hvim

Procurorii DIICOT au retinut marti o persoana suspectata ca intentiona sa detoneze o bomba artizanala in timpul paradei organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in Targu Secuiesc.
Suspectul este membru al structurii nationalist-extremiste maghiare Miscarea de Tineret 64 de Comitate, se arata intr-un comunicat al DIICOT.
“La data de 01.12.2015 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului B.I.A. sub aspectul savarsirii infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal si nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal savarsita in conditiile art.32 alin.1 lit.’o’ din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea si combaterea terorismului.
In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista ‘Miscarea de Tineret 64 de Comitate’ – HVIM Ungaria le promoveaza in Transilvania in scopul realizarii, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, dezideratului de ingreunare/impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului ‘Tinut Secuiesc’, ca etapa a procesului ce vizeaza refacerea ‘Ungariei Mari’, inculpatul B.I.A., membru marcant al extensiei in Romania a HVIM Ungaria, si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie”, se arata in comunicatul DIICOT.
Oamenii legii sustin ca “materialele si dispozitivele ridicate la perchezitiile efectuate ar fi fost apte sa puna in pericol cetatenii romani si bunurile acestora”.
Procurorii DIICOT au actionat impreuna cu politistii de la Crima Organizata, cu sprijinul SRI, DIPI, IPJ Covasna si Jandarmeria Brasov.
Organizatia maghiara HVIM se apara, pe pagina de Facebook, spunand ca totul este o “farsa” a autoritatilor romane, pe care le acuza de “hartuire” si spun ca la perchezitie au fost gasite, de fapt, niste “artificii de tort”.
Organizatia anuntase inca de luni, pe retelele de socializare, ca membrii sai au fost victima unei perchezitii ilegale a Politiei din Romania, fara un motiv clar specificat in mandat, in urma careia autoritatile au confiscat steaguri, tricouri, un laptop si un computer.
Acestia au cerut asistenta consulara din partea Ungariei si spun ca vor cere o audienta la Parlamentul European.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …