Friday , April 26 2024

Ziua Națională, sărbătorită de românii nord-bucovineni la statuia lui Eminescu, iar Ziua Bucovinei la mormântul lui Iancu Flondor

Reprezentanți ai comunității românești din zona Cernăuți s-au adunat „sub sceptrul eminescian” pe data de 1 Decembrie, depunând coroane de flori, jerbe și buchete – cele mai multe fiind tricolore – la monumentul poetului Mihai Eminescu din centrul Cernăuţiului.

Consulul General al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu nu a lipsit de la acest eveniment care, din cauza restricţiilor ce ţin de pandemie, s-a desfăşurat modest la Cernăuți, dar cu mai multă dragoste şi credinţă, după cum notează publicația cernăuțeană Zorile Bucovinei.

Cu toate restricțiile impuse de contextul pandemic, 1 Decembrie – Ziua Națională a României, pentru românii din Bucovina – istorica provincie a României, a fost un moment de bucurie și de înălţare spirituală, fiind o zi în care au sărbătorit valorile, moștenirea culturală și pe cea istorică.

Cea mai mare Sărbătoare a Poporului Român i-a găsit pe participanții la eveniment uniţi în spirit şi simţire românească și au cinstit memoria înaintaşilor care în 1918 au înfăptuit Unirea – visul de aur al românilor. ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI e marcată în acest an la Cernăuţi cu prinosul unor daruri alese, dulciuri, oferite de  Moş Crăciun al României, în persoana Consulului General Irina-Loredana Stănculescu, copiilor  orfani, aflaţi sub tutela şi îngrijirea generosului părinte Mihai Jar de la Mănăstirea din Bănceni, Ţinutul Herţa.

E un act caritabil, demn de un diplomat român, care înseamnă pentru copiii din acest colţ de ţară mult mai mult decât toate recepţiile şi festivităţile – grija României, dragostea de Mamă”.

De altfel, cu trei zile mai devreme, respectiv la data de 28 noiembrie, consulul general Irina Loredana Stănculescu a sărbătorit Ziua Bucovinei alături de o parte din comunitatea istorică românească din regiunea Cernăuți la mormântul lui Iancu Flondor, care se află în curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din orașul Storojineț.

Evenimentul a fost organizat de Ziarul “Zorile Bucovinei” redactor-şef Nicolae Toma și a marcat ce-a de-a 8-a ediţie a Sărbătorii Naţionale „Ziua Bucovinei”, decretată prin lege de preşedintele României Klaus Iohannis.

Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ împreună cu fiii săi, părintele Gheorghe, Ioan şi Mina, precum și părintele Roman Zbigli, parohul Bisericii din Budineţ. De altfel, Budineț este o altă localitate rurală din apropierea Storojinețului în care locuiesc foarte mulți cetățeni de naționalitate română.
Potrivit unei informări de pe contul de  facebook al Consulatului General al României la Cernăuți, la eveniment au participat primarul Storojineţului, Ihor Grigorevici Mateiciuk, Anatol Piţu, primarul comunei Ciudei, profesoara Victoria Costinean – Ansamblul artistic „Izvoraş” din Ropcea, Lilia Govornean, preşedinte Asociaţia Cadrelor Didactice de etnie Română din Ucraina, profesorul cernăuţean Ion Găină, membru al Societăţii „Golgota” etc. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …