Monday , May 20 2024

VIDEO. Atentat terorist într-o catedrală din Nisa. Trei morți, o femeie decapitată

Un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis, joi, trei persoane – un bărbat şi două femei – şi a rănit mai multe altele, în apropiere de Biserica Notre-Dame, la Nisa. Una dintre femei a fost practic decapitată, potrivit presei franceze. Atacatorul, care a strigat de mai multe ori „Allah akbar”, a fost împușcat de poliție, dar este în viață, spitalizat. Identitatea lui nu a fost încă dezvăluită de autorități, transmite Nice Matin.

Poliţiştii l-au arestat pe autorul atacului, care a fost transportat la spital după ce a fost rănit prin împuşcare, transmite Le Figaro.

Întregul cartier în care se află Notre Dame şi zona din jurul bisericii au fost izolate, iar o vastă operaţiune de poliţie era în curs.

Poliţiştii îndemnau populaţia, pe stradă, ”să se adăpostească”.

Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT) a fost sesizat.

Corpul uneia dintre cele două femei a fost găsit în biserică. O a doua femeie a fost ucisă în stradă, în timp ce încerca să se refugieze într-o cafenea vecină. Un bărbat a fost de asemenea ucis.

O echipă de genişti s-a dus la faţa locului, iar explozii s-au auzit în cartier, unde s-a detonat un colet suspect.

”Detonările pe care le auziţi sunt provocate de către serviciile Poliţiei Naţionale franceze. Nu vă panicaţi, situaţia este sub control”, a anunţat poliţia locală pe Twitter.

Pista unui atentat terorist nu este exclusă, mai ales având în vedere contextul tensionat al relaţiilor Franţei cu lumea islamică.
”După ce am discutat cu Christian Estrosi la telefon, am prezidat o reuniune de cirză la Ministerul de Interne”, a anunţat pe Twitter ministrul francez de Interne Gérald Darmanin.

Primarul Nisei Christian Estrosi s-a dus la faţa locului.
”Confirm că totul sugerează un atentat terorist la Bazilica Notre-Dame”, a anunţat tot pe Twitter edilul oraşului.

El a anunţat că preşedintele francez Emmannuel Macron l-a sunat pentru a-i oferi orice susţinere.

Preşedintele francez ”este în drum şi vine încoace”, a anunţat primarul.

Un moment de reculegere a fost respectat în Adunarea Naţională, în prezenţa premierului, în memoria victimelor de la Nisa, imediat după ce Jean Castex a susţinut un discurs despre reintrarea Franţei în izolare.

Sesiunea a fost suspendată, după aceea, de către preşedintele Camerei inferioare a Parlamerntului francez Richard Ferrand.

Bazilica Notre-Dame se află pe bulevardul Jean Médecin, în centrul Nisei, un oraş însângerat de un atentat cu camionul de Ziua Naţională a Franţei în 2016.

Atacul de joi are loc în contextul în care Franţa încă nu şi-a revenit după decapitarea, la începutul lunii, la Paris, a profesorului de istorie Samuel Paty de către un tânăr de 18 ani, de origine cecenă. Paty prezentase la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo care îl înfăţişau pe profetul Mahomed.

 

Vezi si

Ciclonul care a devastat zone din Europa ajunge și în România. Vor fi averse, grindină și vijelii

 Meteorologul ANM Mihai Huștiu, a declarat că gradul de instabilitate atmosferică este în creștere și …