Wednesday , November 30 2022

Adrian Severin, urmărit penal pentru luare de mita

Europarlamentarul român Adrian Severin este umărit penal de DNA. Acuzaţiile sunt de trafic de influenţă şi luare de mită. Pe 21 martie, numele fostului Ministru de Externe Adrian Severin a apărut într-un scandal legat de susţinerea intereselor unei firme britanice în Parlamentul European.
Adrian Severin s-a prezentat vineri dimineaţă la DNA pentru a fi audiat în scandalul mitei de la Parlamentul European.
Potrivit unei anchete sub acoperire a jurnaliştilor de la cotidianul The Sunday Times, Severin ar fi acceptat să facă lobby pentru o serie de amendamente, în schimbul banilor. În aceeaşi zi, Adrian Severin a declarat că nu este corupt, ci doar incomod şi s-a autosuspendat din toate funcţiile ocupate în PSD.
Pe 22 martie, Adrian Severin s-a retras din grupul socialiştilor europeni, la cererea liderului acestora, Martin Schultz. Severin a refuzat însă să demisioneze din Parlamentul European, în ciuda presiunilor interne şi externe. Şi liderii social-democraţi de la Bucureşti i-au solicitat demisia lui Severin din PSD. Abia o săptămână mai târziu, pe 29 martie, într-o atmosferă lacrimogenă, Severin şi-a anunţat mult-aşteptata demisie.
Alţi trei europarlamentari, Zoran Thaler, fost ministru slo­ven de externe, aus­triacul Ernst Strasser şi spaniolul Pablo Zalba Bidegain au fost acuzaţi în cadrul scandalului supranumit “mită contra amendamente”. Doi dintre ei şi-au dat deja demisia din Parlamentul European. Tot în acest caz a fost vehiculat şi numele fostului şef al Fiscului de la noi, Sebastian Bodu.
Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie s-au autosesizat şi vor face verificări în acest caz. Pe 5 aprilie 2011 Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Parlamentului European ridicarea imunităţii europarlamentarului Adrian Severin, faţă de care există suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Pe 20 iunie cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin, solicitată de DNA, a fost votată în unanimitate în Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European. Trei zile mai târziu, pe 23 iunie Severin a rămas fără imunitate după votul din Parlamentul European şi poate începe urmărirea penală împotriva sa.

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …