Thursday , May 30 2024

UPDATE: Scandal de corupţie la FIFA. Șase oficiali, arestați in Elvetia, intr-un hotel de lux

FIFA

Scandal de corupţie la FIFA cu mai puţin de două zile înainte de alegerea unui nou preşedinte al organizaţiei.

Şase actuali şi foşti oficiali FIFA au fost arestaţi de autorităţile elveţiene intr-un hotel de lux din Elvetia, pe numele lor se va cere extrădarea în Statele Unite, potrivit unor informaţii făcute publice de cotidianul New York Times, care citează surse apropiate de departamentul american de Justiţie.

Ancheta a fost demarata de procurorii americani, care urmaresc neregulile din fotbal incepand cu 1990.

Deocamdata nu se cunosc toate persoanele arestate, singurele variante prezentate de presa internationala fiind Eduardo Li (Costa Rica) si Jeffrey Webb (presedintele Concaf).

Oficialii FIFA au fost treziti din somn la primele ore ale diminetii, insa nu au fost scosi din hotel cu catuse la maini, fiind asteptati chiar si sa se schimbe si sa se spele.

La iesirea din hotel, politistii elvetieni au avut cu ei doua genti in care se presupune ca s-ar afla probe.

Acuzaţiile au legătură cu acordarea dreptului de organizare a turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 Qatarului. Potrivit dezvăluirilor apărute în presă, fostul vicepreședinte FIFA şi om de afaceri din Qatar, Mohammed bin Hammam, ar fi plătit aproximativ cinci milioane de dolari mai multor membri ai Comitetului de Organizare al Cupei mondiale pentru a le influenţa votul.

Principalii beneficiari ai acestor fonduri ar fi fost oficialități ale federațiilor de fotbal din Africa, precum și foști membri ai comitetului executiv FIFA din Oceania și Caraibe.

Nu este pentru prima dată când în presă apar astfel de acuzaţii. Mai mulţi oameni din fotbal au considerat suspectă atribuirea organizării unui turneu final Qatarului, o ţară fără infrasntructură şi tradiţie fotbalistică şi unde temperaturile ating şi 50 de grade celsius.

Oficialii vizaţi sunt dintre apropiaţii actualului preşedinte al organizaţiei Sepp Blatter care este în cursă pentru cel de-al cincelea mandat în fruntea FIFA. Alegerile vor avea loc mâine, iar singurul contracandidat pentru Blatter, 79 de ani, a mai rămas doar prințul Iordaniei Ali Bin Al-Hussein, 39 de ani, actual vicepreședinte FIFA.

digi24.ro

Vezi si

Junioarele III de la LPS Suceava au terminat pe podium turneul final – speranțe

Handbalistele antrenate de Florin Ciubotariu și Iulian Dugan au ocupat locul 3, după 22-20, în …