Tuesday , February 27 2024

Studiu la Columbia University: Reducerea caloriilor poate încetini ritmul de îmbătrânire

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au descoperit că reducerea caloriilor cu 25% contribuie atât la încetinirea ritmului de îmbătrânire, cât și la reducerea riscului de deces.

Potrivit studiului, reducerea cu 25% a caloriilor pe care le consumăm conduce la încetinirea, cu aproximativ 2%, a ritmului de îmbătrânire, fapt care contribuie și la scăderea riscului de deces.

Oamenii care au luat parte la acest studiu au fost împărțiți în două categorii și au urmat, timp de doi ani, diete diferite. Astfel, oamenii din primul grup au respectat un regim cu o restricție calorică de 25%, iar ceilalți au urmat o dietă normală.

În final, cercetătorii au examinat probele de sânge ale voluntarilor, recoltate la începutul și la sfârșitul studiului, și au descoperit că cei care au urmat o dietă cu restricții calorice au prezentat o încetinire de 2%, sau chiar 3%, a ritmului de îmbătrânire, ceea ce, conform studiilor anterioare, echivalează cu o reducere cu 10-15% a riscului de mortalitate.

Calen Ryan, cercetător la Columbia’s Butler Aging Center, a recunoscut că dieta slabă din punct de vedere caloric este respectată de un număr mic de oameni. “Descoperirile noastre sunt importante, deoarece dovedesc faptul că încetinirea îmbătrânirii umane ar putea fi posibilă. Ele ne oferă, de asemenea, o idee despre tipurile de efecte cu care se pot confrunta oamenii care urmează diete sărace în calorii, cum ar fi postul intermitent”, a spus cercetătorul.

În prezent, echipa de cercetători îi monitorizează pe voluntari, dorind să afle dacă încetinirea ritmului de îmbătrânire pe termen scurt, constatată după doi ani de dietă, ar putea avea efecte și pe termen mai lung, potrivit Bloomberg, citat de Antena 3.

 

Vezi si

Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună, prima oară după mai bine de jumătate de secol

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit …