Wednesday , February 1 2023

Petreceți timp cu rudele în vârstă

“Nimeni nu poate face pentru copilași ceea ce fac bunicii. Bunicii împrăștie un fel de praf de stele peste viețile micilor copii.”  Alex Haley

Să petrecem timp cu rudele în vârstă este benefic atât pentru noi, cât și pentru acestea.

Din nefericire, realitatea multor persoane în vârstă implică singurătate, de aceea ori de câte ori avem oportunitatea să le vizităm, este important să o facem, sau cel mai frumos gest: să ne facem timp pentru acestea.

Veți observa diferențe considerabile, în bine, la vârstnicii din familia dumneavoastră, cu cât petreceți mai mult timp cu aceștia.

Pentru oamenii în vârstă, timpul este perceput diferit, în sensul că bunicii noștri, datorită vârstei înaintate pe care o au, vor prețui mai mult timpul decât persoanele tinere.

Chiar dacă nu aveți timp să îi vizitați pe cât de mult v-ați fi dorit, mai ales în acest context pandemic, vorbiți la telefon zilnic, este important pentru ei, deoarece în felul acesta le oferiți posibilitatea de a se exprima, de a spune ce au suflet, de a nu se simți singuri, chiar dacă nu sunteți prezent fizic lângă aceștia.

Bucurați-vă de rudele dumneavoastră, creați amintiri noi.

Oferiți-le timpul dumneavoastră.

Bucurați-vă din plin de amintirile dumneavoastră din trecut, în același timp trăind și prezentul.

Timpul este efemer și volatil. Ceea ce pentru noi este normalitate sau rutină se poate finaliza într-o secundă și viața noastră se va schimba permanent.

Nu permiteți responsabilităților de zi cu zi să vă creeze scuza de a nu comunica cu vârstnicii din familia dumneavoastră.

 

Persoanele în vârstă cu cât au activități mai diversificate, își practică hobby-urile, au viață socială, își ocupă mintea cu activități stimulative din punct de vedere intelectual, sunt mai puțin predispuse să dezvolte boli neuro-degenerative.

Nu omiteți faptul că rudele noastre au trecut prin dificultăți mult mai mari și lipsuri mult mari în perioada războiului și a comunismului, dar acest aspect nu le-a împiedicat pe majoritatea să aibă  grijă de familiile lor și să mențină o relație cu rudele tinere.

Pentru foarte multe persoane, cele mai frumoase amintiri sunt din perioada copilăriei, când stăteau la gura sobei alături de bunici, ascultând poveștile acestora și mâncand ceva pregătit cu drag. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Ce conține muștarul vândut în magazinele din România. 88% dintre sortimente au aditivi alimentari

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar care se regăsesc pe piața …