Friday , April 26 2024

Mitocănia urbană

“Înlăuntrul nostru suntem la fel, cultura e singura care face diferență.” Confucius

Din nefericire, bunul simț pare că a devenit un element pe cale de dispariție.

Bunul simț și considerația pentru cei din jur se mai regăsesc doar în rândul persoanelor care au decis să nu facă rabat de la educația pe care au primit-o și au ales să nu uite “cei 7 ani de acasă”.

Acest termen de “mitocănie urbană” a fost popularizat de cei de la Radio Guerrilla prin publicația ilustrată “Atlas de mitocănie urbană” apărută la editura Art (o carte de altfel cât se poate de concludentă și care a pus punctul pe “i” în privința lipsei bunului simț exprimat în societate și care din nefericire a devenit o realitate tristă, din ce în ce mai răspândită).

A da dovadă de respect și bun simț nu este un aspect ce ține doar de educație.

Educația este fundamentală în această privință, dar ceea ce facem cu informațiile primite ulterior este o ALEGERE.

Ideea de a NU te lăsa manipulat de atitudinea toxică, egocentrică, bazată pe răspândirea negativității și a nepăsării, este o alegere asumată.

O lume în care nu există lipsă de respect este, bineînțeles, o utopie, dar ce este important este ce faci tu, personal, pentru a vedea o lume mai bună într-un final.

Toate problemele caracteristice tipologiei societății în care trăim (în fiecare țară există atât probleme specifice, cât și general valabile, la nivelul simțului comun) ne pot determina, la un moment dat, să ne simțim descumpăniți și demotivați, dar lupta pentru a preveni sau elimina, pe cât posibil, aspectele negative, este o bătălie care nu poate fi finalizată deoarece mereu vor apărea diverse considerente de care trebuie să ținem cont, ce necesită să fie rezolvate sau prevenite.

Cartea “Zoomenirea” de Desmond Morris abordează într-o exprimare satirizantă, dar în același timp obiectivă și realistă, ideea “animalului din noi” și cum se lasă oamenii pradă instinctelor (în același timp abordează problema similarităților dintre indivizii umani și exemplarele din regnul animal).

Pentru anumiți indivizi, ideea de a fi mitocan poate fi percepută ca o formă de exprimare a “masculinității”, a statusului social și a naturii dezinhibate specifice (acest factor poate crea, din nefericire, o reacție în lanț pentru tinerii care sunt în procesul maturizării, dacă aceștia își aleg modele masculine greșite care promovează o atitudine bazată pe mitocănie, lipsă de respect, în general, aroganță, nepăsare etc, aceștia ajungând să copieze aceste tipuri de comportament din dorința de a se simți și aceștia “bărbați”, la rândul lor.

Mitocănia urbană poate îmbrăca multe forme (de la aruncatul gunoiului în locuri aleatorii, scuipatul în public, nerespectarea regulilor de circulație și, automat, punerea în pericol a bunăstării celor din jur, adresarea cuvintelor injurioase celor din jur, băutul excesiv până în punctul în care individul devine recalcitrant, lipsa de respect arătată persoanelor în vârstă și lista poate continua).

Problema la acest tip de comportament este că poate contribui la crearea unui stil de viață eronat.

A fi mitocan poate fi și rezultatul unor frustrări interioare acumulate pe parcursul vieții, pe care individul și le exprimă în acest fel și, în același timp, este adeptul unor valori false care de regulă promovează superficialitatea, incultura sau un comportament grobian.

Mitocănia urbană NU ține cont de gen, vârstă, etnie, religie sau pătură socială. Acest tip de comportament se poate regăsi în orice societate. Una dintre caracteristicile acestor persoane care preferă să se manifeste într-un mod “mitocănesc” este aceea că ele consideră persoanele care au un nivel ridicat de cultură (sau care au preocupări în acest sens) a fi snoabe sau indezirabile.

Acest gen de persoane care adoră nesimțirea, incultura, comportamentele de joasă speță vor exista mereu. Ceea ce puteți face este să nu permiteți acestor indivizi să vă influențeze percepția asupra vieții, să promovați tot ce înseamnă cultură pe rețelele de socializare (cărți, filme, piese de teatru, pictori, artiști diverși etc, tot ce vă face plăcere și este educativ).

Înconjurați-vă de oameni care au aceleași valori ca dumneavoastră și cu care puteți purta o conversație inteligentă.

Una dintre caracteristicile acestei lumi este faptul că mereu vor apărea subiecte noi de discuție și oportunități de a evolua. Învățați să transformați un dezavantaj în avantaj (fiți “oportunist” în sensul pozitiv).

După cum spune o vorbă din popor, fă-ți timp pentru ceea ce îți bucură sufletul. Dacă vă face plăcere tot ce înseamnă cultură, fructificați acest aspect (citit, pictat, scris etc). (Raluca NICOLAE)

Surse: Cartea “Atlas de mitocănie urbană”, Radio Guerrilla, Cartea “Zoomenirea” de Desmond Morris

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …