Monday , April 29 2024

Mesele luate în familie, o metoda eficienta pentru a preveni obezitatea infantila

Un studiu american a confirmat faptul c\ servirea mesei în familie reduce riscul de declan[are a obezit\]ii la copii, informeaz\ lefigaro.fr.

Interzicerea dulciurilor, controlarea consumului de b\uturi carbogazoase sau impunerea consumului de legume fac parte din eforturile depuse de unii p\rin]i care încearc\ s\ asigure o bun\ s\n\tate copiilor lor. Cu toate acestea, un obicei simplu ar putea s\ le u[ureze sarcina, diminuând în mod natural riscurile unei alimenta]ii nes\n\toase: servirea mesei în familie.
Obezitatea infantil\ nu este un flagel care vizeaz\ doar Statele Unite. În Fran]a de exemplu, cele mai recente cifre sunt îngrijor\toare: 18% dintre copii sunt supraponderali, iar 4% sunt obezi. Pericolele (maladii cariovasculare, diabet etc.) sunt cu adev\rat reale. O zi de depistare a obezit\]ii infantile este organizat\ în fiecare an [i, de[i gastronomia francez\ a fost inclus\ recent în patrimoniul imaterial UNESCO, “pasiunea” pentru fast-food r\mâne înc\ destul de puternic\.
Dup\ ce au analizat rezultatele a 70 de rapoarte [tiin]ifice, cercet\torii de la Universitatea Rutgers din New York au subliniat înc\ o dat\ importan]a pe care o au mesele luate în familie asupra s\n\t\]ii copilului. Pe lâng\ faptul c\ favorizeaz\ o alimenta]ie mai echilibrat\, bazat\ pe fructe, legume, fibre, vitamine [i alimente bogate în calciu, mâncarea preparat\ în cas\ contribuie la apari]ia unor “reflexe” alimentare mai bune.
Leg\turile afective dintre membrii familiei, înt\rite în timpul meselor, au [i ele o inciden]\ asupra modului de alimenta]ie. Într-adev\r, “complicitatea care se instaleaz\ între p\rin]i [i copii cu aceast\ ocazie conduce la instalarea bazelor pentru o pl\cere alimentar\ care reprezint\ condi]ia necesar\ pentru o alimenta]ie regulat\ [i echilibrat\”, explic\ Jean-Pierre Corbeau, profesor de sociologie a alimenta]iei la Universitatea din Tours.
Paul Veugelers confirm\ aceast\ ipotez\. Potrivit acestui cercet\tor de la Universitatea din Alberta (Canada), “au fost constatate un num\r mai mic de copii supraponderali, dar [i un consum mai mic de tutun [i de droguri în rândul copiilor care servesc în mod regulat masa în familie”.
În schimb, “dac\ exist\ un conflict în familie, micul-dejun, prânzul sau cina pot deveni un adev\rat «teatru» unde copiii se vor sim]i r\u”, a ad\ugat Jean-Pierre Corbeau. Mesele î[i pierd în acest caz efectele binef\c\toare asupra copilului, care va fi obligat astfel s\ asimileze nutrimentele în momente marcate de stres.
Binefacerile meselor în familie asupra s\n\t\]ii se bazeaz\ pe principiul apartenen]ei la un grup familial [i pe cel al împ\rt\[irii valorilor acelui grup. Îns\, în categoriile sociale populare, afirm\ profesorul Corbeau, masa în familie are de multe ori loc în fa]a televizorului. Alimentele înso]ite de un consum mediatic pot afecta pl\cerea alimenta]iei [i echilibrul alimentar. Totu[i, “televiziunea func]ioneaz\ tot mai mult ca un fel de «muzic\ de ambian]\», furnizând matricea pentru comentarii [i discu]ii intergenera]ionale”, explic\ profesorul francez.
Potrivit autorilor acestui studiu, re]eta pentru o bun\ s\n\tate a copilului este urm\toarea: mânca]i în familie, eventual privind la televizor, dar nu prea mult, [i, mai ales, împ\rt\[i]i cu ceilal]i membri ai familiei ideile [i temele de discu]ie ale zilei.

 

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …