Tuesday , May 14 2024

Importanța atitudinii

“Atitudinea ta față de viață determină atitudinea vieții față de tine” (Vince Lombardi)

 

Felul în care percepem viața în toată complexitatea acesteia sumarizează cum suntem noi ca indivizi. Mai specific, dacă ne încadrăm în categoria pesimist, optimist, nihilist, realist etc.

O atitudine corectă este esențială pentru funcționarea noastră optimă și, mai ales, aceasta influențează cursul vieții noastre și modul în care decidem să abordăm anumite situații și cum alegem sau privim soluționarea acestora.

Mai concret, dacă suntem orientați spre evoluție personală sau dorim să ajungem în acest punct, este esențial să avem o atitudine care să ne ajute în acest demers.

Cel mai mare dușman al unui om este propria persoană.

De multe ori ne afectează mai tare ce gândim despre noi decât felul în care ne percep cei din jur.

Dacă sunteți o persoană orientată către perfecționism spre exemplu, atunci cel mai probabil atitudinea dumneavoastră se bazează pe a fi mai dur cu propria persoană în momentul în care nu ați atins obiectivele propuse sau nu ați realizat anumite sarcini în perioada pe care v-ați propus-o.

În viața oricărui individ apar obstacole, mai mici sau mai mari, important este cu ce rămânem din experiențele respective.

O atitudine corectă vă ajută să luați lecțiile din situațiile care v-au pus la încercare și vă face să realizați că suma evenimentelor pe care le-ați trăit v-a ridicat poate nivelul de experiență și anduranța la situațiile dificile.

Dacă sunteți o persoană optimistă și aveți un nivel al dopaminei ridicat (hormonul fericirii), este posibil să aveți momente în care deveniți mai relaxat sau mai delăsător în privința anumitor situații sau sarcini.

Persoanele pesimiste, dar și cele perfecționiste pot fi predispuse la stări depresive dacă acestea nu își manageriază corect gândurile sau stările.

Indiferent în ce categorie vă încadrați, o atitudine corectă este vitală pentru a vă putea bucura pe deplin de aspectele pozitive ale vieții, indiferent de situație.

Un exemplu în privința atitudinii: într-o grădină se află 3 persoane, una dintre acestea este optimistă și celelalte două persoane se încadrează în categoria pesimist și realist.

Persoana optimistă se va axa pe frumusețea florilor din grădină și pe diversitatea acestora, persoana pesimistă se va uita la buruieni și cât de mult acoperă florile și arbuștii.

Persoana realistă, în schimb, va observa în mod egal atât florile, cât și buruienile și va căuta soluții pentru a le îndepărta pentru a permite speciilor de flori să se dezvolte, în cele din urmă trecând la acțiune.

Acest exemplu NU exclude faptul că și persoanele optimiste sau pesimiste pot acționa sau evolua.

Totul depinde de cum percepem lucrurile și ce suntem dispuși să facem pentru a evolua, aici intervine atitudinea.

Este important să nu ne lăsăm demotivați de circumstanțe în general și să abordăm orice situație cu tact și cu răbdare. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide mai mulți oameni decât pandemia

Pandemia Covid-19 va părea „minoră” în comparație cu ceea ce se va întâmpla cu omenirea …