Wednesday , May 22 2024

Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide mai mulți oameni decât pandemia

Pandemia Covid-19 va părea „minoră” în comparație cu ceea ce se va întâmpla cu omenirea din cauza numărului tot mai mare de superbacterii rezistente la antibiotice, avertizează profesorul Dame Sally Davies, fostul director medical al Angliei.

Davies și-a pierdut fina în urmă cu doi ani din cauza unei infecții care nu a putut fi tratată.

Ea descrie o imagine sumbră a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă lumea nu reușește să abordeze problema în următorul deceniu, avertizând că problema este „mai acută” decât schimbările climatice. Infecțiile rezistente la medicamente ucid deja cel puțin 1,2 milioane de persoane pe an.

„Se pare că sunt foarte mulți oameni cu infecții netratabile și ar trebui să trecem la izolarea persoanelor netratabile pentru a nu le infecta familiile și comunitățile. Așadar, este o imagine cu adevărat dezastruoasă. Ar face ca unele cazuri Covid să pară minore”, a declarat Davies.

Rezistența la antimicrobiene (RAM) înseamnă că unele infecții cauzate de bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți nu mai pot fi tratate cu medicamentele disponibile. Expunerea la medicamente permite microbilor să evolueze capacitatea de a le rezista, iar utilizarea excesivă a medicamentelor, cum ar fi antibioticele, accelerează acest proces.

O rezistență generalizată ar face ca o mare parte din medicina modernă să devină prea riscantă, afectând tratamentele, inclusiv operațiile cezariene, intervențiile asupra cancerului și transplantul de organe.

„Dacă în următorii 10 ani nu vom face pași buni, atunci sunt foarte speriat”, a spus Davies.

Ea a petrecut mai mult de un deceniu avertizând cu privire la această problemă, dar a declarat că a fost cu adevărat afectată atunci când fina ei, Emily Hoyle, a murit de o infecție rezistentă la medicamente la vârsta de 38 de ani.

Hoyle suferea de fibroză chistică și suferise două transplanturi de plămâni înainte de a fi infectată cu Mycobacteroides abscessus, care era rezistentă la tratament.

Există eforturi la nivel mondial pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor, cum ar fi antibioticele în medicină, deși pandemia Covid-19 a blocat progresul în multe dintre aceste inițiative. Puține antibiotice noi au fost create în ultimii ani, iar problema este „complicată” deoarece implică sectoare precum agricultura, dar și sănătatea umană.

În mod ideal, antibioticele ar trebui să fie păstrate ca ultimă soluție în cazul în care medicamentele existente nu funcționează. (Mediafax)

Vezi si

Adăugarea constantă de sare în mâncare crește riscul de cancer de stomac

Adăugarea constantă de sare în mâncare crește semnificativ riscul de cancer de stomac, avertizează un …