Friday , April 26 2024

Dependența de zahăr

 “Zahărul e ascuns peste tot.” Cristi Mărgărit

Zahărul, supranumit “moartea albă”, a devenit un subiect controversat în momentul în care au fost cunoscute efectele acestuia.

Deși produsele care au în compoziția lor zahăr provoacă o plăcere temporară, acest lucru nu exclude consecințele periculoase pe care le are consumul acestora.

Cauzele pentru care o persoană consumă zahăr în exces nu țin doar de eliberarea dopaminei în creier în urma consumului acestuia (cea care este responsabilă de starea de fericire pe care o simțim).

Un individ poate consuma zahăr ca formă de calmare a stresului (mâncatul compulsiv) sau pentru a scăpa de diverse stări de tristețe (mâncatul pe fond emoțional).

Oricare ar fi cauza, consumul de zahăr este un obicei foarte periculos pentru sănătate și poate avea efecte devastatoare pe termen lung.

Cea mai gravă consecință a consumului îndelungat de produse cu zahăr este apariția bolilor precum cancerul sau bolile sistemului cardio-vascular.

Zahărul are proprietatea de a fi foarte dezirabil (creează un efect de “yo-yo”); persoana care îl consumă devine, mai devreme sau mai târziu, dependenta de acesta, din cauza efectului excitant pe care îl are asupra creierului.

Zahărul provoacă hiperglicemie și influențează eficacitatea organelor noastre, îmbătrânindu-le prematur.

În același timp, produce modificări ale metabolismului și afectează sistemul nervos.

Oamenii de știință au concluzionat că zahărul alb este în realitate un drog, asemănător în caracteristici cu heroina, opiumul sau morfina (dependența pe care o provoacă este foarte periculoasă).

“The Independent” relatează că în urma unui nou studiu s-a observat că zahărul afectează din punct de vedere psihic mai ales bărbații.

Datele strânse de Institutul de Epidemiologie al Universității din Londra au specificat faptul că bărbații care consumă zahăr în exces sunt predispuși cu 23% mai mult să dezvolte anxietate, tulburări mentale și depresie.

Consumul de zahăr ne activează la nivel mental sistemul de recompensare (acesta reprezintă “un mecanism care permite oamenilor să coreleze anumite situații cu senzația de plăcere”).

Mai specific, când activăm sistemul de plăcere din creier, printr-un aliment sau o activitate, dorim ca această senzație să se repete și vom ajunge să consumăm acel aliment, spre exemplu, sau să facem activitatea respectivă în mod repetat, această situație ducând inevitabil la dependență dacă nu ne oprim la timp.

În general este benefic să optați pentru substitute ale zahărului alb care nu vă afectează organismul și creierul (miere naturală, fructe etc) și să optați pentru varianta de a vă prepara dulciuri în casă. În felul acesta știți exact ce ingrediente intră în deserturile dumneavoastră și nu veți avea surprize neplăcute. (Raluca NICOLAE)

Surse: www.paradisulverde.com, www.mediafax.ro, www.ted.com, www.dozadesanatate.ro

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …