Monday , February 6 2023

Ce risca femeile care iau contraceptive chiar si la cateva luni de la oprirea medicatiei

contraceptive

Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Copenhaga au descoperit ca pilulele contraceptive pot “imbatrani” sistemul reproductiv. Acestea ar afecta in special femeile de pana in 30 de ani.

Folosirea pastilelor contraceptive ar putea afecta fertilitatea femeilor, cel putin temporar, se arata intr-un studiu recent.

Oamenii de stiinta au descoperit ca hormonii puternici pot “imbatrani” sistemul reproductiv, prin reducerea numarului de ovule produse. Efectele s-ar mentine si la cateva luni bune de la incheierea tratamentului, noteaza Daily Mail.

Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Copenhaga nu cred insa ca fenomenul este unul permanent. Studiul a fost efectuat pe 833 de femei, cu varste cuprinse intre 19 si 46 de ani. Cele care luau pastile contraceptive au produs cu pana la 52% mai putine ovule, femeile de pana in 30 de ani fiind cel mai afectate.

“Nu credem ca pilulele produc schimbari permanente, dar trebuie sa aflam totusi mai multe despre faza de recuperare, din momentul in care femeile renunta la medicament”, spune doctorul Kathrine Birch Petersen, de la spitalul din Copenhaga. (stirileprotv.ro)

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …