Saturday , April 27 2024

O cincime dintre speciile migratoare sunt în pericol de dispariție

Mai mult de o cincime dintre speciile migratoare din lume riscă să dispară ca urmare a schimbărilor climatice și a invaziei umane, potrivit primului raport al Organizației Națiunilor Unite privind animalele migratoare, publicat luni, informează Reuters.

Miliarde de animale călătoresc în fiecare an prin deșerturi, câmpii și oceane pentru a se reproduce și a se hrăni, iar presiunile “nesustenabile” exercitate asupra speciilor migratoare ar putea să ducă nu numai la diminuarea populațiilor acestora, ci și să perturbe aprovizionarea cu alimente și să amenințe mijloacele de subzistență ale oamenilor, se arată în raport.
Dintre cele 1.189 de specii analizate de o convenție a ONU din anul 1979 pentru protejarea animalelor migratoare, 44% au înregistrat o scădere a numărului de exemplare, iar 22% ar putea dispărea cu totul, se mai arată în raport.
Cifrele s-au bazat pe evaluările și datele furnizate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN), precum și pe Living Planet Index, care reunește cifrele de populație pentru mai mult de 5.000 de specii începând din anul 1970.
Raportul de luni ne oferă “o direcție foarte clară” în legătură cu ceea ce guvernele trebuie să facă pentru a limita amenințările la adresa speciilor migratoare, a declarat Amy Fraenkel, secretar executiv al Convenției ONU privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice.
“Întotdeauna este vorba despre implementare”, a adăugat ea înaintea unei reuniuni a convenției menționate, care se va desfășura în această săptămână la Samarkand, în Uzbekistan.
Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare, întrucât activitățile umane, inclusiv vânătoarea, pescuitul și alte forme de supraexploatare, au un impact asupra a 70% dintre speciile de pe lista ONU.
Pierderea habitatului a afectat până la 75% dintre specii – subliniind necesitatea unei mai mari conectivități între ecosistemele izolate. Autorii raportului au îndemnat guvernele să evite perturbarea habitatelor și a căilor de migrație atunci când instalează infrastructuri precum baraje, conducte și turbine eoliene.
“Trebuie să ne uităm la nivelurile superioare de luare a deciziilor guvernamentale”, a spus Amy Fraenkel, “și la ceea ce se planifică, astfel încât să ne asigurăm că putem … răspunde nevoilor umane, fără a sacrifica natura de care cu toții avem nevoie pentru a supraviețui”.
resiunile sunt agravate de schimbările de temperatură, care perturbă calendarul migrațiilor, provoacă stres termic și determină fenomene meteorologice din ce în ce mai distructive, cum ar fi seceta și incendiile de pădure.
“Schimbările care au fost deja prezise cu câțiva ani în urmă se întâmplă acum”, a mai spus Amy Fraenkel.
Participanții la această convenție se întâlnesc din trei în trei ani pentru a examina noi specii pe care să le adauge pe listă. Printre animalele luate în considerare la reuniunea de săptămâna aceasta de la Samarkand se va număra și uriașul somn amazonian.
Această agenție va lansa, de asemenea, un nou program pentru a oferi asistență tehnică pentru ca țările să își protejeze mai eficient habitatele, a adăugat Amy Fraenkel.
Ecologiștii au îndemnat guvernele să își onoreze angajamentul luat în 2022, în cadrul noului acord global privind biodiversitatea, de a rezerva 30% din teritoriile terestre și maritime ale lumii pentru natură până în 2030.
“Dacă guvernele fac tot ceea ce s-au angajat să facă, atunci următorul (raport al ONU) va avea vești bune”, a declarat Susan Lieberman, vicepreședinta departamentului de politici internaționale din cadrul Wildlife Conservation Society, care participă la reuniunea de la Samarkand.  (Agerpres)

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …