Wednesday , February 8 2023

Ce conţin cartofii prăjiţi de la McDonald’s? Compania a dezvaluit reteta

McDonald's

Compania McDonald’s a lansat o campanie de transparenţă care i-ar putea surprinde pe consumatori în privinţa unor ingrediente folosite în meniurile acestui lanţ de restaurante fast-food, informează marţi ziarul La Vanguardia.

Sub sloganul ‘Mâncarea noastră, întrebările dumneavoastră’, McDonald’s informează care sunt ingredientele şi tehnicile folosite la elaborarea preparatelor sale. McDonald’s a decis să deschidă uşile bucătăriei sale publicului şi pentru aceasta a lansat o campanie în cadrul căreia compania a publicat lista ingredientelor şi tehnicilor pe care le utilizează pentru fiecare din specialităţile sale (disponibilă pe pagina web).

Alături de reţetele de hamburgeri şi băuturile răcoritoare, compania oferă şi o listă extinsă a ingredientelor şi tehnicilor pentru pregătirea popularilor săi cartofi prăjiţi – un ‘best-seller’ al casei. Aparent, reţeta pentru pregătirea unor cartofi prăjiţi delicioşi are nevoie de trei ingrediente esenţiale: cartofi, ulei şi sare.

Însă reţeta restaurantului McDonald’s este mult mai lungă şi include ingrediente care îi va surprinde pe consumatori: cartofi; ulei de rapiţă; ulei de soia; ulei de porumb; ulei de cartamină (sofranel), dacă se încălzeşte la temperaturi prea mari se alterează chimic; dextroză, un tip de zahăr; pirofosfat acid de sodiu – aditiv sintetic cu rol de stabilizator şi pentru a le da culoare galbenă; acid citric; dimetilpolisiloxan, un produs chimic folosit în industria fast-food ca un agent care împiedică formarea de spuma în vasele mari cu ulei; ‘aromă naturală’ dintr-o sursă vegetală.

Potrivit companiei, cartofii se prăjesc într-un amestec de şapte componenţi: ulei de rapiţă, ulei de cartamină, ulei de porumb, ulei de soia, ulei de soia hidrogenat cu terc-butil-hidrochinonă (TBHQ), acid citric şi dimetilpolisiloxan.

TBHQ este un derivat al petrolului şi este folosit ca stabilizator în industria parfumurilor, lacurilor şi vopselelor. Studiile de laborator au legat prezenţa acestui compus de incidenţa tumorilor gastrice, a astmului sau a tulburărilor hormonale, iar unele studii pe animale au relevat ca pe termen lung duc la cancer şi la transformări ale ADN.

Odată cunoscute aceste ingrediente pentru elaborarea cartofilor prăjiţi de la McDonald’s mulţi consumatori nu vor înţelege de ce trebuie să obţină atâtea ingrediente, dacă toate acestea sunt sănătoase, sau dacă nu reprezintă chiar un pericol pentru sănătatea lor.

Ca parte a acestei campanii de transparenţă, McDonald’s a postat şi un videoclip pe YouTube în care o responsabilă a marketing-ului din Canada răspunde la întrebările unor consumatori, explicându-se, de exemplu, de ce produsele arată diferit în reclame decât în viaţa reală. Videoclipul ‘dezvăluie’ un montaj publicitar în care hamburgerul este ‘retuşat’ pentru campania publicitară. (Agerpres)

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …