Friday , December 1 2023

Acceleratorul de particule de la CERN a creat un mini Big Bang

Imaginea mini Big Bang-ului creat de LHC

Experimentul a creat temperaturi de un milion de ori mai fierbinţi decât cele din centrul Soarelui.

Acceleratorul de particule de la CERN a creat un mini Big Bang, prin coliziunea ionilor de plumb, în loc de cea a protonilor.

Oamenii de ştiinţă care lucrează la LHC au reuşit performanţa pe 7 noiembrie.

Experimentul a creat temperaturi de un milion de ori mai fierbinţi decât cele din centrul Soarelui.

LHC se află într-un tunel circular de 27km lungime, sub graniţa dintre Franţa şi Elveţia, în apropiere de Geneva.

Până acum, cel mai mare accelerator de particule din lume a realizat coliziuni între protoni, în încercarea de a rezolva câteva dintre misterele Universului.

În următoarele patru săptămâni, cercetătorii se vor concentra pe studierea efectelor rezultate din coliziunea ionilor de plumb.

Unul din experimentele LHC-ului, ALICE, a fost creat special pentru coliziunea ionilor de plumb, dar experimentele ATLAS şi Compact Muon Solenoid au primit şi ele această nouă misiune.

David Evans, de la Universitatea Birmingham este unul din oamenii de ştiinţă care lucrează la ALICE. El a spus că în urma coliziunilor ionilor s-au obţinut cele mai mare temperaturi şi densităţi produse vreodată în urma unui experiment.

“Procesul a avut loc într-un loc sigur, controlat şi a generat mingi de foc sub-atomice fierbinţi şi dense, cu temperaturi de peste 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai mult decât în centrul Soarelui”, a spus Evans.

“La aceste temperaturi, chiar şi protonii şi neutronii, care alcătuiesc nucleul atomilor, se topesc într-o supă densă de quarkuri şi gluoni, cunoscută drept plasma quark-gluon”, a explicat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă cred că acest tip de plasmă a existat imediat după Big Bang şi doresc să o studieze în detaliu. Ei vor s[ afle mai multe despre aşa numita forţă puternică, forţa care leagă nucleele atomilor şi care este responsabilă de 98% din masa lor. După ce vor termina coliziunile între ioni, se vor întoarce la cele dintre protoni.

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …