Saturday , December 2 2023

Experiment CERN: teoria relativitatii a lui Einstein ar putea fi gresita

Unul dintre principiile de bază ale fizicii ar putea fi greşit. Este vorba de teoria relativitaţii a lui Einstein, care spune că nimic nu poate călători în cosmos cu o viteză mai mare decât cea a luminii.

Adică 299.792 de km pe secundă. Cercetătorii de la Laboratorul de fizică din Geneva din cadrul CERN  susţin că au descoperit o particulă subatomică, neutrinul,  se deplasează cu viteze superioare. Neutrinul ar fi călătorit cu 60 de nanosecunde mai repede decât viteza luminii, spun cercetătorii.

“Nu am găsit niciun efect instrumental care ar putea explica rezultatul măsurătorilor”, a declarat Antonio  Ereditato, fizician la Universitatea din Berna, Elveţia, implicat în experimentul cunoscut drept OPERA. Cercetătorii şi-au petrecut luni întregi verificând rezultatele, pentru a se asigura că nu există erori.

Laboratoarele de fizică din SUA şi Japonia vor realiza şi ele experimente pentru a verifica rezultatul.

Anunţul a fost primit cu scepticism de ceilalţi oameni de ştiinţă care spun că probabil este vorba de o greşeală în calcule sau în măsurători.

Dacă descoperirea se dovedeste a fi reală însă, ea va revoluţiona complet lumea fizicii. Experţii care au făcut anunţul lucrează la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară – care deţine cel mai mare laborator de fizică din lume. Aici a fost construit şi celebrul accelerator de particule, în urmă cu câţiva ani.

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …