Friday , May 10 2024

Vor fi actualizate ofertele pentru proiectul de modernizare a drumurilor județene ce leagă Iașul de Suceava

„Sunt câteva probleme din cauza licitațiilor la care nu se prezintă nimeni, Se pare că e un fenomen care nu prea ne bucură”, a spus președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, arătând că sunt și alte proiecte unde nu s-au prezentat ofertanți la licitațiile organizate de CJ Suceava

image description

Lipsa de ofertanți la licitațiile pentru investiții publice afectează proiecte importante ale Județului Suceava întrucât nu sunt firme care să se înscrie la licitații. Cel mai recent exemplu ar fi, după cum a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, este legat de modernizarea mai multor tronsoane de drumuri județene care să asigure o legătură între municipiile Suceava și Iași, licitații care au fost anulate atât de CJ Suceava, cât și de CJ Iași pe fondul neprezentării ofertanților la licitațiile din 29 iulie (Suceava) și 22 iulie (Iași). Soluția este reactualizarea sumelor estimate pentru lucrări. „Se pare că e un fenomen care nu prea ne bucură. și pe proiectul axa Suceava-Iași nu avem oferte și va trebui să actualizăm prețurile. Așa a cerut liderul de proiect-CJ Iași. Este o situație care apare din ce în ce mai mult la proiectele de investiții”, a spus Gheorghe Flutur. Este de precizat că reactualizarea devizelor pentru lucrările pentru care deja sunt proiectele tehnice făcute de anul trecut ar mai putea dura câteva săptămâni după care din nou încărcarea documentației pe SEAP, în varianta modificată și alt timp de așteptat în speranța că vor veni ofertanți.

Este de menționat că subevaluarea lucrărilor prevăzute a se realiza prin proiectul cu finanțare europeană „Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 1: Iași – Suceava” s-a produs nu din vina proiectantului, ci prin raportare la prevederile din OUG nr. 114/2018 în baza căreia au fost modificate mai multe acte normative printre care și Codul Muncii iar asta a dus la creșterea salariului minim brut în construcții la 3.000 lei. Documentațiile de atribuire au fost realizate ținându-se cont de valorile din proiectul tehnic, elaborat înaintea ordonanței de la finele lui decembrie 2018 când salariul minim brut pe țară orar era de 11,4 lei/oră, nu de 17,9 lei/oră cât a ajuns după 28 decembrie 2018. Nu este exclus ca o altă cauză să fie legată de creșterea prețurilor la materialele de construcții, energie, combustibili, bitum.

De altfel, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a apreciat, miercuri, în ședința lunară a deliberativului județean sucevean, că deja se poate vorbi de un fenomen negativ.

În ședința de ieri Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a spus că în acest an gradul de realizare a investițiilor este de doar 60 la sută pentru că pentru mai multe proiecte nu au fost ofertanți. „Sunt câteva probleme din cauza licitațiilor la care nu se prezintă nimeni”, a spus Gheorghe Flutur. El a arătat că la reabilitarea unei școli din Rădăuți nu s-a prezentat niciun ofertant la trei licitații, la proiectele PNDL II din Bilca și Coșna, se reia licitația pentru că nu s-a prezentat nimeni. (D.P.)

 

Vezi si

O femeie și un bărbat în stare critică după un accident, transferaţi de la Suceava la Bucureşti cu un avion SMURD

Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al MAI anunţă că a îndeplinit în premieră, joi, o …