Saturday , April 27 2024

Trei copilași din Iacobești, transformați de tată în argați la o fermă cu 60 de măgari

O fetiță din satul Iacobești, comuna Grănicești, a fugit de acasă direct la Protecția Copilului, cerând ca ea și frații ei să fie salvați de tatăl care îi abuza și obliga să muncească de dimineață de la ora 4 la o fermă cu 60 de măgari.  În 2015, trei copii ai aceleiași familii din Iacobești au devenit cunoscuți în întreaga țară pentru că încercau să facă ceva bănuți oferind trecătorilor “șansa” de a se poza alături de măgarul lor pentru 1 leu. Atunci, cei trei au fost plasați în regim de urgență la un asistent maternal profesionist. În cei șapte ani care s-au scurs de la episoadele cu măgărușa Lola de la marginea drumului E85 și micuții ”antreprenori”, soții Florescu, care au în total 8 copii, au reușit să mărească ”familia” de animale și să dețină azi o adevărată fermă, care numără 60 de măgari, măgărițe și măgăruși. Ei vând lapte de măgăriță cu 100-130 lei kilogramul, câștigă bani frumoși astfel, însă administrarea afacerii cu lapte de măgăriță presupune o muncă grea, dat fiind numărul mare de animale și încăpățânarea tipică măgarilor, ceea ce face ca eforturile celor care se ocupă de ei să fie mult mai mari decât în cazul altor animale de fermă. Astfel că e lesne de înțeles de ce copiii s-au cerut în grija statului, sătui să fie treziți cu noaptea în cap și puși la munci grele, zilnic, în loc să se bucure de copilărie și să meargă la școală, așa cum fac mai toți copiii de vârsta lor. Luna trecută, cele două fete minore și un băiețel de 8 ani au fost luați în plasament în regim de urgență, astfel că în momentul de față toți copiii familiei Florescu se află la un asistent maternal profesionist, iar drepturile părintești le sunt suspendate.

În vara anului 2015, o poveste publicată în premieră de OBIECTIV de Suceava, despre trei copii care făceau bani la marginea drumului E85 oferind trecătorilor șansa de a se poza alături de măgarul lor pentru 1 leu a făcut înconjurul țării, fiind difuzată la posturile naționale de televiziune și în presa scrisă centrală. În scurt timp, familia Florescu din satul Iacobești, comuna Grănicești, a ajuns foarte cunoscută, iar polemicile stârnite de situația în care se aflau copiii lor, despre care se spunea că sunt trimiși de proprii părinți la cerșit, au ținut prima pagină a ziarelor zile la rând.

20 august 2015 – trei copii ai familiei Florescu, fotografiați cu o pancartă și un măgăruș, la Iacobești, pe marginea drumului E85

La acea vreme, tatăl povestise autorităților care se interesau de soarta familiei că ideea de a face bani în acel mod ”inedit” a aparținut băiatului mai mare, care a vrut să-și cumpere dulciuri cu banii astfel câștigați, și că părinții nu se fac vinovați de nimic. Totuși, existând suspiciuni că acei minori sunt exploatați, cazul a fost investigat și monitorizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava și Primăria Grănicești. În lipsa unei sesizări de abuz sau a unor dovezi care să ateste că minorii erau exploatați, copiii au rămas în sânul familiei, însă autoritățile au continuat să se intereseze de soarta lor.

Şapte ani mai târziu, familia Florescu, care acum deține o adevărată fermă de măgari, având 60 de animale, a rămas fără copii, după ce Protecția Copilului a plasat în regim de urgență minorii, iar drepturile părintești au fost suspendate. S-a ajuns la acest deznodământ al poveștii încâlcite după ce unul din copiii Florescu a reușit să fugă de acasă și s-a adresat DGASPC Suceava pentru a cere ajutor, după cum ne-a relatat chiar primarul comunei Grănicești, Gheorghe Nuțu, care cunoaște situația de la bun început și care a căutat de-a lungul timpului varii soluții la problemele cauzate de tatăl copiilor. ”Omul (Ionuț Florescu, n.r.) împrăștie tot felul de minciuni, pentru a atrage mila oamenilor, însă acum situația s-a lămurit. Un copil a reușit să fugă de acasă și a povestit Protecției Copilului totul, așa că familia Florescu a rămas fără copii”, a explicat primarul Gheorghe Nuțu.

”Amenințați, loviți și treziți la orele 4 ale dimineții pentru a îngriji cei 60 de măgari pe care îi crește familia”

În cei șapte ani care s-au scurs de la episoadele cu măgărușa Lola de la marginea drumului E85 și copiii care făceau bani cu poze la 1 leu bucata, soții Florescu au reușit să mărească ”familia” de animale și să dețină azi o adevărată fermă, care numără 60 de măgari, măgărițe și măgăruși. Ei vând lapte de măgăriță cu 100-130 lei kilogramul, câștigă bani frumoși astfel, însă administrarea afacerii cu lapte de măgăriță presupune o muncă grea, dat fiind numărul mare de animale și încăpățânarea tipică măgarilor, ceea ce face ca eforturile celor care se ocupă de ei să fie mult mai mari decât în cazul altor animale de fermă. Astfel că e lesne de înțeles de ce copiii s-au cerut în grija statului, sătui să fie treziți cu noaptea în cap și puși la munci grele, zilnic, în loc să se bucure de copilărie și să învețe, așa cum fac mai toți copiii de vârsta lor.

”În data de 25.05.2022, una dintre minorele familiei Florescu, cu domiciliul în comuna Grănicești, sat Iacobești, s-a prezentat la sediul DGASPC Suceava și a solicitat instituirea unei măsuri de protecție, deoarece este abuzată atât fizic, cât și emoțional, precum și exploatată prin muncă de către tată. Minora a mai precizat faptul că cei doi frați ai săi, o soră în vârstă de 17 ani și un frate în vârstă de 8 ani, sunt  în aceeași situație, sunt amenințați, loviți și treziți la orele 4 ale dimineții pentru a îngriji cei 60 de măgari pe care îi crește familia. Pentru minora în cauză s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență la asistent maternal profesionist, începând cu data de  25.05.2022”, a informat purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc.

În urma acestui episod, specialiștii din cadrul Serviciului Intervenție în Regim de Urgență s-au deplasat la domiciliul părinților minorei pentru a evalua situația din teren, însă au fost întâmpinați de soții Florescu cu refuzul de a colabora și cu amenințări la adresa acestora. Drept urmare, în data de 6 iunie a.c. s-a dispus luarea în plasament, în regim de urgență, a celorlalți minori, astfel că în momentul de față toți copiii familiei Florescu din Iacobești se află la un asistent maternal profesionist, iar drepturile părintești le sunt suspendate.

Ferma în care familia Florescu crește 60 de măgari

”Având în vedere faptul că au fost periclitate viața, educația, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală și socială, integritatea corporală, sănătatea fizică și psihică ale copiilor de către părinți, s-a dispus instituirea măsurii speciale de protecție a plasamentului în regim de urgență pe calea Ordonanței Președințiale și pentru ceilalți minori din familie, la același asistent maternal profesionist din data de 06.06.2022. Pe perioada plasamentului în regim de urgență, drepturile părintești sunt suspendate, conform legii”, a precizat DGASPC Suceava.

Soții Florescu, care au în total opt copii, sunt originari din Pipirig, județul Neamț, și au ajuns în satul Iacobești cu sprijinul cultului penticostal, din care fac parte. Trei dintre copii, cei mai mari, erau deja într-un centru de plasament în anul 2015, când imaginile cu cei trei minori care se pozau cu măgărușul pentru bani făceau înconjurul internetului. Aceștia ar fi fugit de tatăl lor, despre care spuneau că îi obligă să muncească în timp ce ei își doreau să meargă la școală.

Câțiva ani mai târziu, alți trei copii ai familiei Florescu fugiseră de acasă, fiind găsiți de Poliție și predați în grija statului, ca mai apoi fata cea mică să se întoarcă în familie, la solicitarea ei. Ceilalți doi au dorit să continue școala și au solicitat să rămână, la acea vreme, în sistemul de protecție, ținând legătura cu familia, însă mai târziu părinții au reușit să îi aducă înapoi acasă. Acum însă soții Florescu au rămas singuri să muncească la ferma cu 60 de măgari și măgărițe, iar copiii lor se află în sistemul de protecție. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

10.000 de lei amendă de la Garda de Mediu, pentru un operator care gestionează anvelope uzate

Comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava împreună cu lucrători din …

One comment

  1. Buna ziua,
    Foarte bun articolul dumneavoastra, felicitari redactiei pentru curajul asumat, insa ar fi necesar daca-mi permiteti, sa investigati si ce anume au facut functionarii publici cu responsabilitati profesionale din domeniul protectiei sociale si drepturilor copilului din cadrul Consiliului Judetean Suceava !?
    Sau poate ar fi necesar sa investigati jurnalistic subiectul acesta tabu in societatea noastra indeosebi din mediul rural, cu precadere pe mentalitatea de de tip patriarhal membrilor din comunitatile locale, ce au tolerat aceste fapte, poate ca ar fi necesara si o reactie la cald din randul sefilor sau al managementul primariei, al unitatii scolare si de ce nu chiar pe domnii ce conduc cultele locașe -ce ar trebui in teorie sa cunoasca problemele reale ale familiilor pe care le au in atentie !?